Käyttö- ja tietoliikennepalveluihin lukeutuu konesali- ja kapasiteettipalvelut, tietoliikennepalvelut ja integraatiopalvelut. Ne ovat välttämättömiä taustapalveluja, vaikka eivät yksittäiselle käyttäjälle näykään samaan tapaan kuin esimerkiksi työasema tai sähköpostiohjelma. 

Valtorista asiakkaamme voivat hankkia:

Konesali- ja kapasiteettipalveluja

  • Asiakas saa tietojärjestelmiensä käyttöön tilat, laitteet, varusohjelmistot, perusinfran ja palvelimien valvonta- ja hallintapalvelut sekä palvelimien tukipalvelut. Myös käyttöjärjestelmälisenssit, tietoliikenne-, palomuuri- ja sisäiset nimipalvelut sekä tallennus- ja varmistusratkaisut kuuluvat kokonaisuuteen.
  • Palveluissa toteutetaan valtion konesali- ja kapasiteettipalvelustrategiaa. Sen yksi tavoite on vähentää konesalien määrää ja niiden kustannuksia valtionhallinnon tasolla. Pilvipalvelut mahdollistavat kapasiteettien joustavan, skaalautuvan ja kustannustehokkaan käytön. 
  • Yleisimmin käytössä olevat palvelut ovat Valtorin kapasiteetti Vaka-Valtori -palveluja. Niistä osa tuotetaan Suomesta, osa ETA-alueelta. Lisäksi Pilvikapasiteetti Vaka-pilvi tarjoaa kapasiteettia julkisista pilvipalveluista.

Tietoliikennepalveluja

  • Sujuva ja turvallinen työskentely sekä toimistolla että etänä on mahdollista yhteisen runkoverkon, liityntäverkon ja etäyhteyden avulla.
  • Laajasti asiakkaiden käytössä oleva Valtion yhteinen runkoverkko VY-verkko liittää organisaatiot internetiin, toisiinsa ja sidosryhmiin luotettavasti ja turvallisesti. Myös Toimipisteen tietoliikennepalvelu Reitti on monella asiakkaalla käytössä. Sen avulla asiakkaan toimipisteet liitetään sisäisiin ja ulkoisiin verkkopalveluihin sekä organisaation ja vierailijoiden päätelaitteet yhdistetään langalliseen ja langattomaan lähiverkkoon.
  • Etätyöskentely on valtiolla arkipäivää. Etäyhteyspalvelu Kauko mahdollistaa sisäverkon palvelujen turvallisen käytön missä tahansa internet-yhteyden kautta. 

Integraatiopalveluja

  • Sujuvaa sanoman- ja tiedostonsiirtoa sovellusten välillä eri menetelmillä. Integraatiopalvelujen avulla hoituvat myös välitettävän aineiston validointi, virusskannaus ja sanomamuunnokset. 
  • Yleisimmin käytössä oleva integraatiopalvelu on nimeltään Yhteinen integraatioalusta VIA. Se on keskitetty sanomanvälityspalvelu, jonka avulla valtion organisaatiot voivat vähentää tietojärjestelmien välisten yhteyksien määrää ja helpottaa niiden valvontaa. VIA on sähköisen asioinnin keskeinen komponentti.

Lue ajankohtaista Käyttö- ja tietoliikennepalveluista

Pilvi, jossa on kiinni verkkopiuha.

Pistetäänkö pystyyn valtion yhteinen pilviperusta?

Yhteinen alusta pilvipalveluille sujuvoittaisi kehittämistä ja käyttöönottoja sekä helpottaisi kilpailuttamista. Valmistaudumme Valtorissa tarjoamaan asiakkaille palvelua pilviperustan rakentamiseksi.

Lue lisää

Taustalla ihmishahmon ylävartalo, jonka kädet näkyvät kannettavan tietokoneen näppäimistöllä. Tietokoneen kannessa kuvituksena paljon erilaisia tiedostokuvakkeita.

Käyttövaltuushallinnalla mahdollistetaan käyttäjän pääsy tietojärjestelmiin ja palveluihin

Käyttövaltuushallinnan tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että asiakasorganisaatioiden käyttäjillä on työssään tarvitsemansa käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet. 

Lue lisää

Iso ja valoisa kalustettu monitoimitila.

”Teemme muutot asiakkaalle mahdollisimman helpoksi”

Valtorin ICT-muuttopalvelua käyttämällä asiakas voi keskittyä omaan ydintoimintaansa ja jättää ICT-muuttoihin liittyvät asiat Valtorin muuttopalvelun hoidettavaksi. 

Lue lisää

Mies työskentelee tietokoneella pöydän ääressä sininen paita päällään. Kuvassa näkyy eri tiedostoja auki.

Valtorin tietoliikennepalvelujen nopeuksia nostettiin ja hintoja laskettiin vuoden 2021 aikana

Korona-ajan ja etätöiden vauhdittamana kehitimme viime vuoden aikana tietoliikennepalveluistamme entistä toimivampia ja kustannustehokkaampia, tieto- ja kyberturvallisuus huomioiden.

Lue lisää

Kuvituskuva konesalista.

Etäyhteys pyörii jatkossa katkotta – valtionhallinnon Kauko-palvelu uudistuu

Valtori uudisti valtionhallinnossa laajimmin käytössä olevan etäyhteyspalvelun entistä toimintavarmemmaksi.

Lue lisää

Värikkäitä verkkokaapeleita.

Uudistuksen myötä valtion yhteistä VY-verkkoa huolletaan nyt katkottomasti

Valtion yhteisen VY-runkoverkkopalvelussa otettiin käyttöön uusi palomuuriympäristö. Uudistuksella haluttiin turvata valtionhallinnolle tärkeiden palveluiden toiminta ja työntekijöiden sujuva työskentely. Lisäksi uudistuksella saavutettiin kustannussäästöjä.

Lue lisää

Monipaikkaisen työn visio. Valtori on läsnä ja ICT-palvelut toimivat monipaikkaisen työn kaikissa tilanteissa: toimipisteeseen sidottu työ muun muassa valtion virastotalo ja palvelupiste, valtion yhteiskäyttötilat, valtion erityistilat, työ omalta toimistolta tai mökiltä, työ kolmannelta paikalta kuten esimerkiksi kahvila, kirjasto, muu yhteiskäyttötila, liikkuva työ. Monipaikkainen työ tarkoittaa, ett työntekijä voi valita työskentelypaikkansa kulloisenkin tarpeen mukaan työnantajan hyväksymistä vaihtoehdoista.

Monipaikkaista työtä rakennetaan entistä laajemmalla rintamalla

Moderni monipaikkainen työ on valtionhallinnon lähitulevaisuuden työntekemisen tapa.

Lue lisää

Valokuitukaapelia katkaistuna ja verkkoliittimet kaksi kappaletta

Telian runkoverkkohäiriön 16.7. korjaustoimet: varayhteys siirretty uudelle reitille

Perjantaina 16.7. kaivuutöiden yhteydessä katkesi Telian ja TietoEVRYn välinen valokuituyhteys, mikä aiheutti häiriön Telian tuottamassa valtakunnallisessa runkoverkkopalvelussa ja tietoliikennekatkoksen valtionhallinnon TietoEVRYn konesaleissa toimiviin palveluihin. Näissä saleissa toimii useita valtionhallinnon palveluita. Katkos vaikutti lisäksi usean palvelun tunnistautumiseen, minkä vuoksi ne olivat pois käytöstä.

Lue lisää

Kahdet kädet liittävät yhteen palapelin paloja niin kuin tiimissä yleensäkin toimitaan.

Valtorin Palvelintehtaan kymppikerho: Kymmenen asiantuntijan palaute asiakaspalvelusta on täydet 10

Uusien palvelimien käyttöönotto ja vanhojen palvelimien poistaminen tapahtuu Palvelintehtaan kautta. Palvelintehdas huolehtii TORI-liiketoiminnassa palvelimien käyttöönotoista ja poistoista Vaka-Valtori-, Vaka-Kumppani- ja tulevaisuudessa myös Vaka-Pilvi-kapasiteettipalvelun osalta.

Lue lisää

Kuvituskuva.

Sopimus: Uusi VY-runkoverkko rakennetaan Telian kanssa, kustannukset alenevat

Valtion yhteisen runkoverkon uudistava kilpailutus on saatu päätökseen. Sopimus yhteistyöstä Telian kanssa on tehty 9.6.2021. Tavoitteena on uudistaa valtionhallinnon runkoverkkopalvelu vastaamaan erilaisiin tulevaisuuden tarpeisiin. Verkosta rakennetaan entistä turvallisempi, joustavampi ja nopeampi.

Lue lisää