Hyppää sisältöön

Uudistuksen myötä valtion yhteistä VY-verkkoa huolletaan nyt katkottomasti

Julkaisuajankohta 6.10.2021 10.37
Tiedote
Värikkäitä verkkokaapeleita.

Valtion yhteisen VY-runkoverkkopalvelussa otettiin käyttöön uusi palomuuriympäristö. Uudistuksella haluttiin turvata valtionhallinnolle tärkeiden palveluiden toiminta ja työntekijöiden sujuva työskentely. Lisäksi uudistuksella saavutettiin kustannussäästöjä.

“Uuden ympäristön käyttöönotto on mahdollistanut huoltotöiden tekemisen katkottomasti. Tämä säästää tuhansia työtunteja kuukausittain huoltokatkoihin kuluvalta ajalta”, Valtorin runkoverkkopalveluiden ryhmä- ja palvelupäällikkö Marko Mäki laskee.

VY-runkoverkko on keskeisimpiä valtionhallinnon IT-palveluita. Katkot palvelussa vaikuttavat laajalti valtion eri järjestelmiin ja tietoliikenneyhteyksiin.

”Kun järjestelmät eivät toimi, eikä työasemille pääse, työt seisovat. Joten ihan pienestä asiasta runkoverkkopalvelun huoltokatkossa ei ole kysymys”, Mäki jatkaa. 

Onnistuneen käyttöönoton takasi tiivis yhteistyö

Uuden palomuuriympäristön testaukseen osallistui laaja joukko asiantuntijoita Valtorista ja asiakasorganisaatioista. 

”Yhteistyössä korostui se, että asiakkaat tuntevat omat järjestelmänsä perusteellisesti. Se sujuvoitti käyttöönottoja ja uuden alustan testausta huomattavasti”, Mäki kiittelee.

Mäki toteaa, ettei IT-ympäristön uudistustyössä riitä pelkkä kovan tason tekninen osaaminen, vaan tarvitaan myös aktiivista vuorovaikutusta ja tiedonkulun varmistamista. Uudistuksen aikana näihin panostettiin. Tämä näkyy asiakkailta saadussa palautteessa, jossa muutostöiden toteuttamista ja tiedonkulkua kiiteltiin.

Muutos kannattaa testata huolellisesti

Poimintoja asiakaspalautteesta

  • ”Hyvin järjestetty ja hyvin organisoitu, testaus oli helppo suorittaa, kun ohjeet olivat selkeät.”
  • ”Muutos on aina muutos, joka tosiaan kannattaa testata huolellisesti - etenkin, kun virastojen toiminta on toistensa tietopalveluista kiinni, eikä näissä nykyään sallita lainkaan katkoksia. Kaikki pitää varmentaa ja vähintään kahdentaa. Kaikki varayhteydetkin pitää testata säännöllisesti. Resursseja vievää työtä, joka on pakko tehdä, jotta hetkenkään katkoa ainakaan tietoliikenteessä ei sattuisi. Tämä on nykyinen elinehto kaikelle toiminnalle.”
  • ”Kova työnäyte tietoliikenneporukalta.”
  • ”Avoin, laadukas ja oikea-aikainen kommunikointi on hyvän asiakasyhteistyön perusta. Well Done!”

Palautteissa asiakkaat lisäksi toivoivat, että muutostyöt aikataulutettaisiin ennakoidummin ja että muutostöiden vaikutukset ja testausten yksityiskohdat käytäisiin tarkemmalla tasolla läpi. 

”Juuri näihin seikkoihin on panostettu ja panostetaan jatkossakin tehostamalla viestintää ja ottamalla asiakkaita entistäkin tiiviimmin muutoksiin mukaan, Mäki kertoo.

Seuraavaksi VY-verkon uudistus jatkuu verkkoteknologian sekä hallinta- ja valvontapalveluiden päivityksellä. Kehittämistoimenpiteet pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2022 alkupuoliskon aikana. Koko uudistuksen on määrä olla valmiina kesäkuussa 2022. 

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Marko Mäki, [email protected]


***
VY-verkko on valtion yhteinen runkoverkko. Valtion yhteiset tietoliikennepalvelut VY-verkossa liittävät organisaatiot internetiin, toisiinsa ja sidosryhmiin luotettavasti ja turvallisesti. Palveluihin kuuluvat tietoturvapalvelut sisältävät mm. palomuuripalvelut, tietoturvauhkien havainnoinnin ja estojärjestelmän, haittaohjelmien ja roskapostin suodatuksen sekä palvelunestohyökkäysten torjunnan.

Kehittäminen Tiedote VY-verkko tietoliikennepalvelut

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun