Hyppää sisältöön

Sopimus: Uusi VY-runkoverkko rakennetaan Telian kanssa, kustannukset alenevat

Julkaisuajankohta 14.6.2021 11.39
Tiedote
Kuvituskuva.

Valtion yhteisen runkoverkon uudistava kilpailutus on saatu päätökseen. Sopimus yhteistyöstä Telian kanssa on tehty 9.6.2021. Tavoitteena on uudistaa valtionhallinnon runkoverkkopalvelu vastaamaan erilaisiin tulevaisuuden tarpeisiin. Verkosta rakennetaan entistä turvallisempi, joustavampi ja nopeampi.

Keskeiset kriteerit VY-verkon kilpailutuksessa olivat runkoverkkopalvelun tuottamisen jatkuvuus ja palveluiden saatavuus. Markkinakilpailutilanteen ansiosta saavutettiin myös merkittävät kustannussäästöt verrattuna aiempaan, 10 vuotta voimassa olleeseen sopimukseen runkoverkkopalvelun tuottamisesta. Valtorin Muutosohjelman keskeinen tavoite on kustannustehokkuuden paraneminen, jota uusi sopimus osaltaan tukee.

"Onnistuneen hankinnan ansiosta runkoverkkopalvelun yksikkökustannusta pystytään laskemaan merkittävästi, sillä valtionhallinnon volyymit runkoverkkopalveluissa ovat suuret. Mittava kilpailutus- ja hankintaprosessi neuvotteluineen hoidettiin koronaepidemiatilanteesta huolimatta sujuvasti täysin etänä Valtorin verkkoneuvotteluvälineillä. Yhteistyössä Hanselin kanssa kävimme neuvotteluja eri palveluntarjoajien kanssa kahden kuukauden aikana yli 150 tuntia”, tuotepäällikkö Pekka Vanhoja Valtorista sanoo.

Runkoverkko on tärkeä tietoliikenneverkon pääväylä

Runkoverkko on tietoliikenneverkon ydin – pääväylä, joka yhdistää tietoliikenneverkon solmupisteet toisiinsa.

”Uudistettavasta VY-runkoverkosta rakennetaan keskeinen valtionhallinnon tietoliikennearkkitehtuurin osa, joka yhdistää Valtorin omat konesalit toisiinsa. Lisäksi runkoverkkoon yhdistyy kumppanitoimijoiden ja julkisen internetin palvelut”, Vanhoja kertoo.

Valtion yhteiset tietoliikennepalvelut (VY-verkko) koostuvat kaikille valtion organisaatioille yhteisistä tietoliikennepalveluista, joilla tarjotaan käyttäjille nopea, luotettava ja turvallinen tapa kytkeytyä palveluihin ja internetiin. Runkoverkkopalvelun oheispalveluita ovat mm. DNS-nimipalvelut ja suljetun verkon liitynnät tärkeimpiin pilvipalvelualustoihin.

Runkoverkkopalvelut vastaavat lisäksi verkko-osoitteiden koordinoinnista, julkisten verkkotunnusten hallinnasta sekä varmenteiden toimittamisesta ja hallinnoinnista. VY-verkosta tuotetaan informaatiota uhkien havainnointi- ja estopalveluille sekä tietoturvavalvomolle (SOC), joka kerää tietoturvahavaintoja eri lähteistä ja koordinoi niiden selvittämistä.

Tulevaisuuden runkoverkko

”Tavoitteena on rakentaa valtionhallinnon yhteinen runkoverkkopalvelu, joka on käytettävyydeltään ja luotettavuudeltaan huippuluokkaa. Palvelu takaa asiakkaille kustannustehokkaasti palveluiden saatavuuden korotetun ICT-varautumistason mukaisesti oikealle tasolle todennetulla tietoturvalla”, toteaa Valtorin sisäisten palveluiden johtaja Mikko Vuorikoski.

Nyt tehty hankinta on luonteensa vuoksi määritelty puolustus- ja turvallisuushankinnaksi ja siitä on siksi mahdollista jakaa vain rajoitetusti tietoa.

Lisätietoa

Tuotepäällikkö Pekka Vanhoja, [email protected]

Kehittäminen Tiedote VY-verkko Vastuullisuus tietoliikennepalvelut

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun