Hyppää sisältöön

40 000 etätyöläisen arki sujuvoitui uudistetun Kauko-palvelun myötä

Julkaisuajankohta 21.6.2023 10.40
Tiedote
Kuvalähde: Valtori

Uudistimme valtion yhteisen etäyhteyspalvelu Kaukon pari vuotta sitten. Uusi arkkitehtuuri ja tekninen ratkaisu mahdollistivat huoltotöiden tekemisen ilman palvelukatkoja ja toivat vakautta palvelun toimintaan.

”Edellinen laajavaikutteinen häiriötilanne Kaukossa on ollut yli vuosi sitten. Vuoden varrelle on kuitenkin osunut joitakin pienempiä ongelmia. Olemme pystyneet ratkomaan ne siten, etteivät ne ole näkyneet käyttäjäkunnalle”, tuotepäällikkö Pekka Heikkonen sanoo.

Yhtäaikaisesti Kaukoa käyttää enimmillään kuukausittain n. 20 000 käyttäjää. Yhteensä palvelulla on n. 30 000 erillistä käyttäjää kuukaudessa. Käyttäjämäärät ovat pysyneet koronan jälkeen korkealla, eikä ole näköpiirissä, että etätyötä oltaisiin merkittävästi vähentämässä. 

Palvelu päivittyy teknologian kehittymisen mukana

Kaukon työasemasovellus päivittyy kaikille käyttäjille uuteen versioon syyskaudella 2023. Reilun 8 000 käyttäjän testiryhmällä uusi versio on jo käytössä, eikä ongelmia ole ilmennyt. Uusi versio parantaa palvelun etähallintaa ja käytettävyyttä ja helpottaa erityisesti palvelun ylläpitäjien työtä. 

Etäyhteysteknologia kehittyy jatkuvasti ja päivitämme palvelua sitä mukaa.

”Aloitamme seuraavan sukupolven ratkaisun suunnittelun ja testaukset jo syksyllä 2023. Näin pysymme teknologian kehityksessä mukana ja olemme valmiita, kun seuraavan kilpailutuksen aika koittaa”, Heikkonen kertoo.

Etäyhteyttä suojataan usein eri keinoin

Etäyhteyttä voi suojata Kaukon lisäksi myös Päätelaitepalvelu Valtti-Virtuaalin ja tulevaisuudessa myös tietoturvapalvelu Nettisuoja-SASEn kautta. Yhteistyökumppanien käyttöön valtion yhteinen VY-runkoverkko tarjoaa suojattuja L2L-yhteyksiä ja palvelutaloliittymää. Heikkonen suosittelee etenkin kriittisiä järjestelmiä ylläpitävien kumppaneiden käyttöön vähintään kahta eri yhteystapaa. 

Tulevaisuudessa valtionhallinnon palvelut keskittyvät yhä enenevissä määrin pilvipalveluihin, joihin Valtorin palvelut tarjoavat yhteydet. Myös perinteisellä tekniikalla toteutetut ratkaisut ja niiden etäkäyttö turvataan ja mahdollistetaan edelleen. Palveluihin tarvittavaan tunnistautumiseen tuodaan eri vaihtoehtoja ja etäyhteyttä automatisoidaan siten, ettei käyttäjän tarvitse siitä huolehtia.

Etäyhteyspalvelun suojatun yhteyden kautta käyttäjä pääsee sisäverkon palveluihin etätyössä.

Lisätietoa

Tuotepäällikkö Pekka Heikkonen, [email protected]  

Etäyhteys pyörii jatkossa katkotta – valtionhallinnon Kauko-palvelu uudistuu (10.12.2021)

Kauko Kehittäminen Paikkariippumaton työ Tiedote etäyhteys

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun