Hyppää sisältöön

Pistetäänkö pystyyn valtion yhteinen pilviperusta?

Julkaisuajankohta 14.9.2022 11.24
Tiedote
Pilvi, jossa on kiinni verkkopiuha.

Yhteinen alusta pilvipalveluille sujuvoittaisi kehittämistä ja käyttöönottoja sekä helpottaisi kilpailuttamista. Valmistaudumme Valtorissa tarjoamaan asiakkaille palvelua pilviperustan rakentamiseksi.

Viimeisen vuoden aikana useat valtion organisaatiot ovat tehneet 180 asteen käännöksen pilvistrategiassaan ja lähteneet vauhdikkaasti edistämään pilvisiirtymää. Yhä laajemmin käydään keskustelua pilven hyödyistä ja sen suunnitelmallisesta käytöstä ja monet asiakkaat kysyvät pilvimatkalleen tukea myös Valtorilta.

Siksi on myös aika pohtia yhteisiä sokkeliratkaisuja: Pitäisikö meillä valtiolla olla yhtenäinen pilviperusta (cloud foundation), joka tarjoaisi valmiiksi suunnitellun, toteutetun, hallitun ja parhaiden käytäntöjen mukaisen pilvipalvelualustan ja jossa tietoturva ja tietosuoja on huomioitu vaatimustenmukaisesti ja hankintakanavat ovat valmiiksi kilpailutettuna?

Sujuvaa kehittämistä, helppoa kilpailuttamista ja käteviä käyttöönottoja

Virastojen liiketoimintasovelluksille pilviperusta loisi yhtenäisen alustan, jossa on valmiiksi suunniteltuna varmistukset, lokitukset, monitorointi, hallintayhteydet, päivitykset, DevOps-välineet ja muut liiketoimintasovelluksien tarvitsemat yleiset komponentit.

Tämän sokkelin päälle virastot voisivat sitten kilpailuttaa sovelluskehityksen. Sovellustoimittajat tietäisivät jo valmiiksi, mihin ympäristöön kehitystä tehdään ja voisivat keskittyä oman palvelunsa kehittämiseen, kun perusta olisi valmiina käytettävissä. Näin viraston pilviympäristöstä tulisi yhtenäinen ja sovelluskehityksen kustannukset alenisivat. Yhteisen perustan kautta voisimme myös välttää toimittajalukkoa, lukittumista yksittäisen toimittajan kyvykkyyksiin, ja varmistaa, että ratkaisumme ovat jatkossakin kilpailutettavissa.

Pilviperustan avulla viestintätekniset SaaS-palvelut ja päätelaitepalvelut saataisiin käyttöön valmiin suunnitellun mallin mukaisesti. Käyttöönotossa käytäisiin läpi myös tietosuojaan liittyvät menettelyt. Perusta tarjoaisi konfiguraation, jossa on esimerkiksi valmiiksi suunnitellut tietoturvan ja identiteetinhallinnan asetukset, unohtamatta kuitenkaan tarvetta virastokohtaiseen räätälöintiin.

Tule kehityskumppaniksi

Me Valtorissa valmistaudumme nyt tarjoamaan asiakkaillemme palvelua tällaisen pilviperustan rakentamiseksi. Tekniset ratkaisut ovat pääosin jo olemassa ja tuotteistusvaihe on käynnissä. Tarjoamme palvelua varsinkin aloittaville ja ns. avaimet käteen -palvelua hakeville organisaatioille. 

Kaikki valtion pilviperustan elementit eivät vielä ole valmiina. Toisaalta ne tuskin koskaan tuleekaan täysin valmiiksi, sillä kehitystyötä tehdään jatkuvasti yhdessä asiakkaiden kanssa. Muodostettavaan kehityskumppanuuteen kutsumme tietysti mukaan myös pilvipalvelujen hyödyntämisessä edelläkävijöinä toimivat asiakkaat, joilla on paljon omia kokemuksia jaettavana. Tähän mahdollisuuteen suosittelemme teitä kaikkia asiakkaita tarttumaan yhdessä!

P.S. Valtori järjestää asiakkaille Pilvikehityspäivän Helsingissä Lintulahden-toimitiloissa 20.9.2022. Tilaisuus on valtionhallinnon organisaatioiden edustajille. Kutsut tilaisuuteen on lähetetty 30.8. sähköpostitse Valtorin ICT-yhteyshenkilöille. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Juha Nieminen.

Juha Nieminen, kehityspäällikkö
Juhan laaja-alaisena missiona on valtion palvelujen digitalisointi. 

Blogi Pilvi Pilviviesti Vaka-pilvi

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun