Hyppää sisältöön

Tekoäly on täällä: ensimmäisenä Valtorilla tuotantoon tulee asiakastukea auttava chatbot

Julkaisuajankohta 28.5.2021 15.38
Tiedote
Kuvituskuva

Valtoriin saadaan uutta palvelutarjontaa, kun ensimmäiset tekoäly- ja chatbot-ratkaisut saadaan pian käyttöön. Ratkaisut rakennettiin osana valtiovarainministeriön osin rahoittamaa Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi -hanketta.

Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi -hanke on Valtorin ja Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeiden yhteishanke, joka käynnistyi vuonna 2018 suunnittelulla ja kilpailutuksella ja päättyi huhtikuun lopussa. Hanke sai valtiovarainministeriön nousevia teknologioita hyödyntävien hankkeiden erityisrahoitusta.

Tekoäly- ja chatbot-ratkaisuja käyttöön

Tekoälyalustan toimittajaksi valikoitui Accenture. Tekoälyratkaisujen edellyttämää ympäristöä lähdettiin suunnittelemaan kesällä 2019. Valtorin konesaliin pystytettiin tekoälylle omat ympäristöt, joihin Accenture asensi Tiedon tukemana tietyt tekoäly- ja chatbot-sovellukset. Asennuksissa oli omat haasteensa ja alkuperäisiä käyttötapauksia jouduttiin karsimaan projektin edetessä.

Valtorin Automatisointi-yksikkö otti hoitaakseen asennusten viimeistelyt ja tietoturvaan liittyvät toimenpiteet. Kehitystyö jatkuu edelleen. 

Valtorin chatbot Valpuri otetaan käyttöön kesällä. Aluksi se on Valtorin sisäisessä koekäytössä. Valpuri avustaa Valtorin asiakastukea palveluportaali TOPissa. Myöhemmin se vastaa portaalikäyttäjien yleisimpiin ICT-palveluita koskeviin kysymyksiin ja ohjaa löytämään oikeat käyttöohjeet.

Yhteistyökumppani Palkeille käyttöön Matkabot ja Vinkki

Yhteistyökumppani Palkeet rakensi kaksi omaa chatbottia: Matkabotin ja Vinkin. MatkaBot tulee auttamaan Palkeiden asiakkaita matkalaskujen laatimiseen liittyvissä kysymyksissä ja Vinkki palvelee palkanlaskentaan ja henkilöstöasioihin liittyvissä kysymyksissä.

Lisäksi Patentti- ja rekisterihallituksella (PRH) on käynnissä chatbot-pilottiprojekti, jonka tehtävä on tukea yrittäjiä ja yrityksen perustajia kaupparekisteriasioiden hoitamisessa. 

Lisätietoa

Projektipäällikkö, Valtori Johanna Joki, [email protected]
Projektipäällikkö, Valtori (PRH-toteutus) Hannu Komulainen, [email protected] 

Tutustu tarkemmin tekoäly- ja automatisointia koskeviin julkaisuihin oheisista linkeistä.

Tilaa Valtorin tiedotteet

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun