7: Kokoamme ohjeita ja kriteeristöjä, miten vastuullisuuden voi huomioida hankinnoissa

Kestävyysteon tavoitteena on ollut kasvattaa valtorilaisten osaamista siitä, miten kestävyyden voi huomioida kilpailutuksissa.  Hankintalaki (https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161397) myös edellyttää, että hankinnoissa huomioidaan taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristönäkökohdat. Kestävyysteon vaikuttavuus kertautuu Valtorin palveluita käyttäville asiakkaille. Teko pohjautui henkilöstön ideoihin vuoden 2024 kestävyysteoiksi.

Valtorin hankintaohjeistus päivitettiin kokonaisuutena vuoden 2024 aikana, osana VMO (Vendor Management Office) – toiminnon käynnistymistä. Ohjeistuksen päivityksen yhteydessä rakennettiin valtorilaisten käyttöön sivusto, jonne kerättiin erilaisia kriteerejä sisältäviä sivustolinkkejä, sekä linkkejä hankintojen vastuullisuutta ja kestävyyttä koskeviin ohjeisiin ja oppaisiin. Sivustoa päivitetään säännöllisesti.

Vuoden 2024 aikana laadittiin myös Valtorin vastuullisvelvoitteita kuvaava Code of Conduct -dokumentti. Valtorin sopimustoimittajien tulee varmistaa, että siinä asetetut vähimmäisvaatimukset täyttyvät heidän omassa toiminnassaan ja toimitusketjussaan niiltä osin kuin ne kunkin hankinnan sisältöön soveltuvat.

Vuoden 2024 aikana Valtorin suorittamien hankintojen arvo oli 367 milj. €, joista ICT-hankintoja oli 328 milj. €. Julkisia hankintoja oli yhteensä 39 kpl (pl. puolustus- ja turvallisuushankintalain puitteissa tehdyt, luokiteltua tietoa sisältävät hankinnat). Seurannan perusteella Valtorin vuoden 2024 julkisten hankintojen osalta kaikissa on käytetty taloudellisen vastuullisuuden kriteerejä ja 53,8 % hankinnoista on käytetty myös sosiaalisen ja ympäristövastuullisuuden kriteereitä. 

Näkökulma: taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen vastuullisuus, hankinnat