9: Tarkennamme työmatkustuksen sekä kehitys- ja virkistyspäivien linjauksia ja ohjeita taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmista*
Vuonna 2024 päivitimme työmatkustuksen sekä Valtorin sisäisten tapahtumien linjauksia huomioiden ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat.
Vuoden 2025 alusta voimaan astuvaan taloussääntöön lisättiin ohjeistus kustannustehokkaiden tilaisuuksien järjestämisestä. Samalla tarkennettiin yksiköiden ja ryhmien kehitys- ja virkistyspäivien ohjetta sekä kustannuskäytäntöjä. Tapahtumien järjestämisohjeeseen lisättiin kymmenen käytännön neuvoa vastuullisen tilaisuuden toteuttamiseen.
Näiden linjausten ansiosta vuonna 2024 saavutettiin merkittäviä hyötyjä:
- Matkakulut vähenivät noin 22 % vuoteen 2023 verrattuna. Kts. kuva ”Matkakulut jaettuna htv-määrällä” alempana.
- Matkustukseen käytetty aika väheni matkojen määrien laskiessa lähes tuhannella kappaleella vuoteen 2023 nähden. HTV-luvulla suhteutettuna matkojen määrä 2024 oli 4,9, vastaten vuoden 2022 tasoa. Vaikka matkojen määrä laski huomattavasti, on hyvä huomioida, että matkojen määrän vähentyessä etäkokoustamisen tarve usein kasvaa.
Vuonna 2025 kustannustehokkuutta pyritään edelleen parantamaan esimerkiksi näillä toimenpiteillä:
- Matkustusbudjettia pienennetään 30 % verrattuna vuoteen 2024.
- Yksikkö- ja kehityspäivien budjetti pienenee 200 eurosta 150 euroon per henkilö ja järjestelytavat tarkentuvat kustannustehokkaammiksi.
On hyvä huomioida myös, että näiden toimien myötä kustannussäästöjen lisäksi myös ympäristövaikutukset pienenevät, sillä matkustamisesta ja tilaisuuksien järjestämisestä syntyy vähemmän päästöjä.
Kuva: Matkakulut (€) vuosittain jaettuna htv-määrällä (lähde: Talouden vuosiraportointi, kuvalähde: Valtori)
Kuva: Matkojen määrät (kpl) vuosittain (lähde: M2, kuvalähde: Valtori)
Teko pohjautui henkilöstön ideoihin vuoden 2024 kestävyysteoiksi.
Näkökulma: taloudellinen, sosiaalinen, ekologinen vastuullisuus