Hyppää sisältöön

Valtori varautuu valtionhallinnon toimitilojen sähkökatkoihin

Julkaisuajankohta 16.12.2022 11.21
Tiedote
Varaudu sähkökatkoon.

Valtori seuraa tarkasti sähkön riittävyyden tilannetta, ja varmistaa omalta osaltaan ICT-palveluiden toimintavarmuuden sekä valtionhallinnon organisaatioiden tukemisen sähkökatkoihin varautumisessa.

Valtori vastaa valtionhallinnon yhteisistä, toimialariippumattomista tietoteknisistä palveluista, kuten toimipisteiden verkkoyhteyksistä, ja ratkaisee niitä koskevia häiriötilanteita.

Sähkönsaannin katkeamiseen emme Valtorilla voi vaikuttaa. Katkon aikana sähköä ei ole saatavilla tai järjestettävissä, ellei toimitilassa ole erillistä varavoimalähdettä.

Varautumissuunnitelman tekemisestä vastaa kukin organisaatio itse

Valtion organisaatiot vastaavat itse toimitilojensa sähkönsaannin varmistamisesta. Varavoimalähteitä on valtion toimitiloista vastaavan Senaatti-kiinteistöjen mukaan nykyisin vain pienessä osassa valtionhallinnon toimipisteitä.

Sähkökatkoksiin voi kuitenkin varautua myös muutoin.

”Suunniteltuihin sähkökatkoihin on syytä varautua etukäteen ja tehdä organisaatiokohtainen varautumissuunnitelma esimerkiksi henkilöstön ohjaamisesta etätyöhön tai tiettyihin toimipisteisiin sähkökatkon ajaksi”, sanoo Valtorin turvallisuusjohtaja Hannu Naumanen.

Viranomaiset ja sähkönjakelijat tekevät yhteistyötä sähkökatkoista tiedottamisessa sekä valtionhallinnon organisaatioille että yleisesti kansalaisille.

Ohjeita sähkökatkotilanteisiin

Tutustu käytännön ohjeisiin sähkökatkoihin varautumiseksi työnteon kannalta. Valtion työntekijöiden kannattaa mm. pitää työssään tarvitsemiensa tietokoneiden ja mobiililaitteiden akut ladattuina ja varmistaa, että osaa jakaa mobiililaitteelta verkkoyhteyden tietokoneelle. Mukana on myös vinkkejä laitteiden virrankulutuksen säästämiseen.

Lisätietoa:

turvallisuusjohtaja Hannu Naumanen, [email protected]

Lue lisää: Valtioneuvosto antoi asetuksen kriittisistä sähkönkäyttöpaikoista

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun