Hyppää sisältöön

Valtori on murrosvaiheessa

Julkaisuajankohta 18.3.2022 15.11
Tiedote
toimitusjohtaja Tero Latvakangas.
Tero Latvakangas on toiminut Valtorin toimitusjohtajana toukokuusta 2021 alkaen

Maaliskuussa Valtori täytti kahdeksan vuotta. Alkuvuodet olivat vaikeita, mutta vähitellen palvelukeskuksestamme on saatu rakennettua rautaisten ammattilaisten joukkue ja keskitettyjen ICT-palvelujen tuotanto saatu pyörimään hyvin. Selvästi parantamisen varaa on kuitenkin asiakastyytyväisyydessä ja kyvyssämme viedä asioita ja projekteja riittävällä sykkeellä läpi. Nämä ovat olleet toimintamme isot ongelmat.

Tämän kuun alussa astui voimaan uudistettu organisaatiomme, jolla tähtäämme kunnianhimoisiin tavoitteisiin; toiminnan ketteryyteen, selkeisiin vastuisiin ja toimintamalleihin sekä etenkin asiakastyytyväisyyden reiluun kasvuun.

Kyseessä on Valtorin historian todennäköisesti isoin, kerralla toteutettu organisaatiouudistus. Näin isot muutokset eivät ikinä ole helppoja. Vaihtoehtona olisi ollut tehdä kaikki muutokset vaiheittain pitkällä aikavälillä ja laajalla joukolla heti alusta alkaen. 

Halusin kuitenkin saada rakenteen aikaiseksi melko nopeasti, jotta pääsemme jatkuvan muutosprosessin sijaan keskittymään uuden toimintatavan kehittämiseen mahdollisimman nopeasti. Tähän toimintamallien yksityiskohtaiseen suunnitteluun osallistuvat esihenkilöt ja asiantuntijat ympäri Valtorin, mutta työ on vielä kesken ja osin vasta nyt käynnistymässä. 

Tällaisen muutoksen toteuttamiseen on varmasti monia eri tapoja eikä mikään niistä ole ehdottomasti toista parempi, vaan kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Valitsin kuitenkin mahdollisimman nopean ja samalla ison kerralla tehtävän muutoksen hitaamman etenemisen sijaan.

Uudistuksen hyödyt mitataan vuoden tai kahden sisällä


Muutokseen liittyviä YT-neuvotteluja käytiin kahdet: lokakuun lopussa käynnistyneet koko henkilöstöä ja tämän vuoden puolella käynnistyneet pientä ryhmää koskeneet. Ensimmäinen YT-prosessi venyi suunniteltua pidemmäksi. Tämä on varmasti ollut raskasta monelle valtorilaiselle. 

Tunnistan rehellisesti kohtia, joita olisimme voineet muutosta valmistellessa tehdä toisin. Prosessin venymisen seurauksena esimerkiksi noin 10% työntekijöistämme joutui odottamaan tietoa sijoittumisestaan kohtuuttoman kauan. Esihenkilöiden kanssa olisi prosessin aikana pitänyt käydä tiiviimpää vuoropuhelua. Lisäksi meillä on kestänyt liian kauan päästä ylätasolta jokaista asiantuntijaa koskeviin asioihin kiinni. Olen näistä vilpittömän pahoillani. Toimitusjohtajana kannan vastuun kokonaisuudesta.

Tämä on kuormittava vaihe monelle ja ymmärrän, että se tuo ylimääräistä painolastia. Muutos näkyy tällä hetkellä useiden asiantuntijoidemme työtyytyväisyydessä enkä ihmettele, jos se välittyisi myös asiakkaillemme. Tämä on vaihe, jonka yli joudumme menemään saavuttaaksemme uudistuksen hyödyt.

Uskon silti, että näin iso muutos on ollut välttämätön tehdä. Nyt olemme vasta alussa. Todellinen onnistumisemme mitataan siinä, kuinka asiakkaiden ja henkilöstön tyytyväisyys kehittyy seuraavan vuoden tai kahden aikana. 

Olemme seuranneet ja tulemme seuraamaan niin muutoksen keskeisten tavoitteiden, kuten asiakastyytyväisyyden parantumisen toteutumista, kuin myös muutokseen liittyvien henkilöstökyselyiden ja -mittausten tuloksia tarkasti. Tulevien kuukausien painopisteemme tuleekin olemaan muutoksen onnistumisen varmistamisessa ja havaittujen ongelmien korjaamisessa.

Suomen valtion kannalta toimintamme ja onnistumisemme on kriittisen tärkeää, joten teen kaikkeni pitääkseni Valtorin kunnianhimon tason korkealla, mutta omat korvani auki etenkin henkilöstön ja asiakkaiden näkemyksille. Vain yhdessä voimme onnistua.

 

Tero Latvakangas

 

Lue myös: Muutosmatkalla kanssanne | Valtori

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun