Hyppää sisältöön

Valtori Akatemian avulla koulutetaan Valtorille asiantuntijoita

Julkaisuajankohta 13.3.2019 12.41
Tiedote
Akatemiasta vastannut Pia Petrell (Kuva: Aino-Kaarina Salonen / Duunitori Oy)

IT-alalla kilpailu hyvistä osaajista on kovaa. Myös Valtorissa tarvittiin lisää alan osaajia. Heräsi ajatus: entä jos kouluttaisimmekin asiantuntijamme itse?

Ajatuksesta syntyi Valtori Akatemia, trainee-ohjelma, jonka tavoitteena on käytännön oppimisen kautta saada asiantuntijoita Valtorille. Ensimmäinen Valtori Akatemia alkoi keväällä 2018 ja toinen on alkamassa toukokuussa 2019.

Ensimmäiseen Valtori Akatemiaan haettiin osallistujia kohdennetun rekrykampanjan avulla. Kohderyhmäksi valittiin opintojen loppuvaiheessa olevat tai juuri valmistuneet IT-alan opiskelijat. Erityisesti etsittiin pilvipalveluista ja tietoliikenteestä kiinnostuneita osaajia.

Rekrytointikampanja ylitti kaikki odotukset. Oikean kohdennuksen avulla saimme odottamamme muutaman kymmenen hakemuksen sijaan yli 200 hyvää hakemusta”, kertoo Akatemiasta vastannut palveluiden käyttöönottojen projektipäällikkö Pia Petrell.

Lopulta hakijoiden joukosta Akatemiaan valittiin viisitoista koulutettavaa.

Oppia käytännön työstä

Kuusi kuukautta kestänyt trainee-jakso koostui monipuolisesta koulutuksesta ja perehdytyksestä. Jo ensimmäisen kuukauden jälkeen akatemialaiset pääsivät asiantuntijatehtäviin ja osaksi asiakasprojekteja.

Lähdimme liikkeelle siitä, että Akatemiaan osallistuneet pääsevät oppimaan oikeasta asiantuntijatyöstä. Heille annettiin vastuuta ja tehtävistä tehtiin mieluummin haastavia kuin liian helppoja. Tarpeeksi haastavilla tehtävillä takasimme oppimisen”, kertoo Petrell.

Kaikille akatemialaiselle nimettiin oma mentori, jolta sai jatkuvasti tukea ja apua ohjelman aikana. Akatemiaan osallistuneen Mikko Nevan mukaan parasta ohjelmassa olikin nopea kehittyminen ja vastuun saaminen.  

Akatemiassa oli mukana eritasoisia osaajia ja Valtori piti huolta siitä, että kaikki kehittyivät oman tasonsa mukaisesti. Pääsin nopeasti itsenäisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan tietoliikennepuolen ratkaisuja”, Neva sanoo.

Tukea valtorilaisilta

Akatemian onnistuminen on pitkälti myös siihen sitoutuneiden valtorilaisten ansiota. Esimiesten ja mentoreiden panos näkyi vahvasti koko ohjelman ajan akatemialaisten kehityksessä. Trainee-ohjelma päätettiin toteuttaa projektin muodossa, jolloin ote ei herpaantunut hetkeksikään eivätkä koulutettavat jääneet huomiotta.

”Meidät otettiin todella hyvin vastaan ja saimme jatkuvasti tukea. Kävimme viikoittain palautekeskusteluja, joissa omia ajatuksia ja tuntemuksia trainee-jaksosta käytiin läpi. Vaikka ensimmäisen kuukauden jälkeen jakaannuimme kukin omiin tehtäviimme, valtorilaiset pitivät ryhmän kasassa ja yhteishenki oli hyvä koko ohjelman ajan”, kertoo Neva.  

Kehittyminen jatkuu myös Akatemian jälkeen

Trainee-ohjelma tuotti myös konkreettisia tuloksia Valtorille: kaikki akatemialaiset valmistuvat oikeasti alan asiantuntijoiksi ja suurin osa heistä palkattiin pysyvästi Valtoriin asiantuntijatehtäviin.

Akatemialaiset puolestaan toivat Valtoriin mukanaan toivottuja uusia ajatuksia, kyseenalaistamista, uusia ratkaisuja sekä uusia ajatusmalleja”, Petrell sanoo.

Valtorille on tärkeää, että työntekijöiden on mahdollista jatkuvasti kehittää osaamistaan haluamaansa suuntaan.

Akatemian alkamisen jälkeen minulle oli nopeasti selvää, että trainee-jaksoni jälkeen haluaisin työllistyä Valtoriin. Kannustavat työkaverit, mielenkiintoiset projektit ja joustava työ ovat asioita, joita työpaikaltani haluan. Valtorilla tuetaan henkilöstön kehitystä ja täällä pystyy kouluttautumaan useammankin alan asiantuntijaksi”, Mikko Neva sanoo.

Seuraava Akatemia hakee osaajia laajemmalla tähtäimellä koko Valtoriin

Vuoden 2019 Akatemia alkaa toukokuussa ja kestää kahdeksan kuukautta. Hakemuksia saapui jälleen satoja – joukosta valitaan mukaan 20-25 henkilöä aloittamaan uransa käyttäjätuen, palvelutuotannon, tuotekehityksen ja palvelumuotoilun parissa.

Lisätietoa

Valtori Akatemia -ohjelman esittely

Vuoden 2018 Akatemian huikea matka

Akatemialaisten kuulumisia instagramissa

Tarinoita Valtorin timanttisista asiakkaista, osaajista ja palveluista sekä toiminnasta


Valtori Akatemia tukee osaltaan Valtorin strategian Erinomainen työntekijäkokemus ja osaaminen” -painopistettä.
Timantti Työntekijäkokemus

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun