Hyppää sisältöön

Lakiesitys velvoittaa julkishallinnon organisaatioita siirtymään uuden Suomi.fi-tunnistamisen käyttäjiksi viimeistään vuoden 2017 lopussa

Valtori
Julkaisuajankohta 9.5.2016 9.00 | Julkaistu suomeksi 18.6.2018 klo 12.06
Uutinen

Valtori, Väestörekisterikeskus VRK ja valtiovarainministeriö tiedottavat


Hallituksen esitys laiksi hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista sekä valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä annetun lain muuttamisesta on parhaillaan eduskunnassa käsittelyssä. Lain on määrä astua voimaan 1.7.2016.

Lakiehdotus esittää sähköisen asioinnin tukipalvelujen tuotannon keskittämistä Väestörekisterikeskukseen (VRK) ja velvoittaa julkishallinnon organisaatiot ottamaan käyttöön VRK:n tuottaman Suomi.fi-tunnistamisen.

Lain voimaantullessa Kansalaisen tunnistus- ja maksamispalvelu Vetumaa käyttävien organisaatioiden tulee siirtyä käyttämään Suomi.fi-tunnistamista viimeistään 31.12.2017.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori tarjoaa Vetuma-palvelun julkishallinnon organisaatioiden käyttöön vuoden 2017 loppuun saakka, jonka jälkeen valtiovarainministeriön keskitetty rahoitus palvelulle päättyy.

Suomi.fi-tunnistamisen käyttö on julkishallinnon organisaatioille maksutonta. Suomi.fi-tunnistamiseen liittyvät pankkisopimukset tehdään ja maksetaan keskitetysti Väestörekisterikeskuksesta.

Suomi.fi-tunnistamiseen ei sisälly maksamisominaisuutta, vaan lakiesityksessä Valtiokonttori velvoitetaan tarjoamaan jatkossa maksamispalvelua julkishallinnon organisaatioille. Maksamispalvelusta lisätietoja antaa Valtiokonttorista projektipäällikkö Jukka Sorvali, jukka.sorvali[at]valtiokonttori.fi.

Suomi.fi-tunnistamisen käyttö Vetuma-asiakkaille

Lakiesityksessä kerrotaan, millä organisaatioilla on lain myötä käyttövelvollisuus tai käyttöoikeus Suomi.fi-tunnistamisen hyödyntämiseen. Valtiovarainministeriö, VRK ja Valtori tulevat olemaan yhteydessä mahdollisesti Suomi.fi-tunnistamisen ulkopuolelle rajautuviin organisaatioihin lain voimaan astumisen jälkeen.

Huomioikaa nämä Suomi.fi-tunnistamiseen siirtymisen yhteydessä

Jokainen Vetuma-palvelua käyttävä organisaatio vastaa itse siirtymisestään Suomi.fi-tunnistamiseen.  Kansallinen Palveluarkkitehtuuriohjelma (KaPA) neuvoo siirtymiseen liittyvissä teknisissä ja hallinnollisissa kysymyksissä. Lisätietoja asiasta saa osoitteesta http://www.esuomi.fi.

Ilmoittakaa siirtymäaikataulutoiveenne VRK:lle

Jos ette ole vielä ilmoittaneet Vetumaa käyttävien asiointipalvelujenne siirtymäaikataulutoivetta VRK:lle, ilmoittakaa se 31.5.2016 mennessä joko sähköpostitse kapa-asiakaspalvelu[at]vrk.fi tai liity.suomi.fi -lomakkeen kautta.

VRK aikatauluttaa käyttöönotot vuosille 2016–2017 ja pyrkii huomioimaan aikataulussa organisaatioiden toiveet ja suunnitelmat niille sopivista siirtymisajankohdista.

Tekninen rajapinta on SAML2

Suomi.fi-tunnistaminen hyödyntää SAML2-rajapintaa. Organisaatiot toteuttavat asiointipalveluihinsa tarvittavat muutokset Suomi.fi-tunnistamisympäristössä.  

VTJ-tietolupa Suomi.fi-tunnistamista varten

Suomi.fi-tunnistaminen edellyttää jokaiseen asiointipalveluun VTJ-tietolupaa. Asiointipalvelu voi siirtyä käyttämään uutta tunnistuspalvelua vasta, kun asiointipalvelun tietolupahakemus on hyväksytty. Lupa kannattaa hakea heti, jotta se on valmiina, kun organisaationne alkaa toteuttaa palveluja Suomi.fi-tunnistamiseen. Hakemusten käsittely kestää noin kuukauden. Vetuma-palveluun aiemmin hankittua tietolupaa ei voi käyttää uudessa palvelussa.

Suomi.fi-tunnistamisen tietoluvan hakulomakkeet löytyvät esuomi.fi:stä: https://esuomi.fi/palveluntarjoajille/tunnistaminen/tietoluvan-hakeminen/.

Nykyisten Vetuman palvelu- ja pankkisopimusten irtisanominen

Siirtyminen Suomi.fi-tunnistamiseen ei edellytä Vetuman palvelusopimuksen irtisanomista, vaan Valtori hoitaa irtisanomisen keskitetysti siten, että palvelusopimus päättyy vuoden 2017 lopussa

Sen sijaan pankkien kanssa tehdyt sähköiseen tunnistamiseen liittyvät pankkisopimukset jokaisen organisaation tulee irtisanoa itse. Pankkisopimuksia ei kuitenkaan saa irtisanoa ennen kuin organisaation kaikki asiointipalvelut on siirretty pois Vetumasta.

Tukea Suomi.fi-tunnistamisen käyttöönottoon

Valtiovarainministeriö valmistelee Suomi.fi-tunnistamisen käyttöönottoon tukea, jolla organisaatiot voivat rahoittaa mahdollisia asiointipalveluihinsa tarvittavia muutostöitä. Tuki on suunnattu nykyisille Vetuma-asiakkaille.

Valtiovarainministeriö tiedottaa rahoituksesta verkkosivuillaan www.vm.fi/palveluarkkitehtuuri keväällä 2016.

Suomi.fi-tunnistamiseen liittyminen

Tietoa Suomi.fi-tunnistamisesta sekä ohjeet palveluun liittymisestä on julkaistu osoitteessa https://esuomi.fi/palveluntarjoajille/tunnistaminen/.

Lisätietoja

Väestörekisterikeskus (VRK)
kapa-asiakaspalvelu[at]vrk.fi

Kunta-asiakkaat voivat vaihtoehtoisesti olla myös yhteydessä Kunta-KaPA toimistoon:
Asiakkuusvastaava Jaana Nevalainen, p. 050 345 2877, jaana.nevalainen[at]kuntaliitto.fi

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori
vetuma[at]valtori.fi

valtiovarainministeriö
Kehittämispäällikkö Kimmo Mäkinen, p. 050 461 8202, kimmo.makinen[at]vm.fi

Tekniset kysymykset:
 KaPA-asiakaspalvelu: kapa-asiakaspalvelu[at]vrk.fi

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun