Hyppää sisältöön

Valtorista tuli vuoden 2020 alusta Euritasin jäsen

12.2.2020 17.31
Tiedote
Kuva Hampurista.
Euritasin pilvisopimuksia käsittelevä kokous pidettiin Hampurissa.

Valtori liittyi vuoden alussa European Association of Public Sector IT Service Providers eli Euritas-yhdistykseen, jonka tavoitteena on edistää Euroopan julkisen sektorin palvelukeskusten välistä tiedonvaihtoa.

Lisäksi Euritas ajaa yhteisiä tavoitteita Euroopan komission suuntaan ja pohtii yhteisiä linjauksia vaikkapa globaalien ohjelmistoyritysten sopimusehtojen osalta. Yhdistyksen kautta on myös järjestetty asiantuntijavaihtoa palvelukeskusten välillä.

Valtorin sisäisten palveluiden johtaja Mikko Vuorikoski (eturivissä keskellä) yhdessä eurooppalaisten kollegojensa kanssa Euritasin pilvisopimuksia käsittelevässä kokouksessa Hampurissa.

Euritasin kokouksen pääpaino oli pilvisopimuksissa

Kokoukseen, joka pidettiin Hampurissa 28.1.2020, osallistui 25 ihmistä seitsemästä eri maasta. Alustajaksi oli kutsuttu Hollannin oikeusministeriöstä Paul van den Berg, joka on ollut yksi avainneuvottelija Hollannissa Microsoftin kanssa käydyissä pilvipalveluita koskevissa neuvotteluissa.

Hollantilaiset neuvottelivat usean vuoden ajan Microsoftin kanssa ja heidän ansiostaan Microsoft on muuttanut kaikkien eurooppalaisten asiakkaiden Onlinepalveluiden vakiosopimusehtoja tämän vuoden alussa. 

Vaikka Hollanti olikin pystynyt pitkällisten neuvotteluiden jälkeen saamaan Microsoftilta myönnytyksiä, todettiin, että neuvotteluprosessi on kallis ja työläs. Sen vuoksi ajateltiin, että Euritasin jäsenet kokoavat priorisoidun listan vaatimuksista, joita sopimuksiin halutaan, jolloin jatkossa sopimuksia voidaan viedä eteenpäin EU:n yhteisinä vaatimuksina EU-komission kautta.

Tilaisuuden yhteydessä keskusteltiin siitä, että monet pilvipalvelut, muutkin kuin Microsoftin, eivät ole EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisia. Tätä verrattiin esim. EU:hun tuotavien autojen turvamääräyksiin – eihän autojakaan saa tuoda tänne, mikäli ne eivät täytä ko. määräyksiä.

Lisätietoja:

Johtaja Mikko Vuorikoski, puh. 0295 50 5070, mikko.vuorikoski(a)valtori.fi