Hyppää sisältöön

Valtorin toimitilavalintoja ohjaavat kustannukset, asiakastyytyväisyys ja vastuullisuus

Julkaisuajankohta 26.7.2022 10.44
Tiedote
Kuvassa kaksi henkilöä, joiden takana näkyy Valtorin Helsingin Lintulahden toimitiloja.
Valtorin Helsingin Lintulahden toimitiloja (Kuvalähde: Valtori)

Valtorin lähes 30 toimipisteessä eri puolilla Suomea työskentelee yli 1400 asiantuntijaa. Etätyön yleistyminen ja paikkariippumattomuus asettavat haasteita toimitilaratkaisuille.

- Vaikka suuri osa asiantuntijoidemme työstä on sellaista, jota voi tehdä etänä, toimistollakin on jatkuvasti oltava työntekijöitä, kertoo Valtorin toimitiloista vastaava yksikönpäällikkö Tarja Malve.

Työskentelytapojen muutokset näkyvät esimerkiksi Helsingin Lintulahden toimipisteessä, jossa on luovuttu osasta tiloja ja tehty muutoksia nykyisiin tiloihin. 

Tavoitteena kestävän kehityksen toimitilaratkaisut

Valtion toimitilastrategian mukaisesti tilojen kehittämisellä edistetään työnteon ja asioinnin sujuvuutta ja parannetaan kustannusvaikutusta. Tilaratkaisuissa myös varmistetaan sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen kestävyys.

- Yksi Valtorin viidestä vastuullisuustavoitteesta liittyy tilojen käyttöön. Parannamme tilatehokkuutta pienentämällä neliömääriä ja vähentämällä jonkin verran toimipisteitä, selittää Malve.

Toimipisteitä vähentämällä ei kuitenkaan haluta heikentää asiakkaiden käyttämiä palveluita. Valtion hallinnon rakennemuutoksessa vastuullisuus ja hiilijalanjäljen pienentäminen ovat keskeisiä tavoitteita. 

Valtori hakee parasta ja tehokkainta ratkaisua toimitilojen, asiakastyytyväisyyden ja kustannusten välillä. Yhteistyötä tehdään tiiviisti Senaatti-kiinteistöjen kanssa, joka tuottaa toimitilapalveluita koko valtionhallinnolle. 

Valtori osallistuu myös aktiivisesti moniin valtion yhteisten työympäristöjen kehityshankkeisiin.

Erikoisjärjestelyjä tietoturvavaatimusten takia

Useissa toimipisteissä korkeat tietoturvavaatimukset edellyttävät erikoisjärjestelyjä muun muassa tilan rakenteissa, kaapeloinneissa tai teknisissä turvalaitteissa. 

Kaikki Valtorin työntekijät on turvallisuusselvitetty, kuten myös ulkoiset henkilöt, joilla on itsenäinen pääsy Valtorin tiloihin. 

- Ohjeita sekä määräyksiä on noudatettava jo tiloja suunniteltaessa. Toimipisteiden turva-alueiden jousto on rajallista, mikä tuo haasteita myös rekrytointeihin. Jopa melko uusia tiloja on jouduttu remontoimaan yhä tiukentuvien vaatimusten mukaisiksi.  

Sosiaalisesta vastuullisuudesta ja turvallisuudesta ei kuitenkaan haluta tinkiä. 

- Haluamme tarjota valtorilaisille turvalliset, terveelliset ja viihtyisät tilat valtiohallinnon toimitilastrategiaa noudattaen, kiteyttää Malve. 

Faktoja toimipisteistä

•    Toimipisteitä on tällä hetkellä hieman alle 30.
•    Valtori on tällä hetkellä mukana valtion yhteisissä työympäristöhankkeissa Lappeenrannassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Oulussa 
•    Keskeisiä toimipisteitä on mm. Helsingissä, Rovaniemellä, Oulussa, Jyväskylässä ja Kajaanissa. 
•    Valtorin pääkonttori sijaitsee Jyväskylässä.
•    Työntekijämäärältään suurin toimipiste sijaitsee Helsingissä.
•    Kooltaan suurin toimipiste sijaitsee Rovaniemellä.
•    Tavoite: tilatehokkuus vuonna 2025 toimistojen osalta: ≤ 7,5 m2/hlö (vuonna 2021: 10 m2/hlö).
•    Tavoite: toimipaikkojen määrä vuonna 2025: ≤ 15 (vuonna 2021: 27).
•    Tavoite: hybridi- tai sähköautoja vuonna 2026 virka-autoista: 20 %. 

Lisätietoja

[email protected]

Kehittäminen Paikkariippumaton työ Tiedote Tietoturva Vastuullisuus

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun