Hyppää sisältöön

Valtorin tietoturvaseminaari kokosi yhteen valtionhallinnon tietoturva-ammattilaiset

Valtori
Julkaisuajankohta 4.4.2014 18.00
Uutinen

Valtorin tietoturvaseminaari 2014

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin ensimmäinen asiakastilaisuus, tietoturvaseminaari, järjestettiin 2.4.2014 Helsingissä Paasitornissa. Tilaisuus kokosi yhteen noin 200 valtionhallinnon tietoturva-asioiden parissa työskentelevää. Lisäksi reilut sata henkeä seurasi tilaisuutta verkossa online-lähetyksen kautta.

Valtorin hallituksen puheenjohtaja Timo Valli pohti päivän avauspuheenvuorossaan, kuinka viime aikojen tietourkinnat ovat luoneet uuden normaalitilan, joka vaikuttaa myös viranomaistoimintaan ja lainsäädäntöön: viattomuuden aika on päättynyt ja terve epäluottamus muodostunut uudeksi normaalitilaksi.

”Siinä missä ennen epäiltiin ja arveltiin, nyt tiedetään, että monien yleisesti käytettyjen tietojärjestelmien tiedot vuotavat ulkopuolisten tahojen käyttöön. Viranomaisilla on suuri vastuu tulkita uutta tietoa tietojärjestelmien urkinnasta ja miettiä, kuinka näihin haasteisiin vastataan”, tiivisti Valli.

”Suomen perustuslain kanssa ristiriidassa olevan toiminnan laajuus ja systemaattisuus on suuri haaste tietoturvallisuuden kehittämiselle. Joudumme pohtimaan, kuinka perustuslain takaama viestintäsalaisuuden loukkaamattomuus varmistetaan nykytiedon valossa ja käyttämillämme laitteilla”, pohti sekä Timo Valli että tietohallintoneuvos Mikael Kiviniemi valtiovarainministeriöstä.

Tietoturvallisuudessa ihminen onkin vahvin lenkki

Tieto- ja kyberturvallisuuden alueella tapahtuneita muutoksia nostivat tilaisuudessa esille myös F-Securen Erkki Mustonen sekä Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen Rauli Paananen. ”Organisaation tulee tunnistaa ne tiedot, jotka ovat kiinnostavia hyökkääjän kannalta ja osattava suojata ne asianmukaisesti. Vahinkojen rajoittamiseksi on oltava reaaliaikainen havainnointikyky”, Paananen korosti.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin tietoturvapalveluista vastaava apulaisjohtaja Kimmo Rousku valoi tietoturvauhkien keskellä kuitenkin uskoa yleisöön.

”Aina sanotaan, että ihminen itse on suurin tietoturvauhka. Mutta oikeasti ihminen onkin se vahvin lenkki tietomurroilta suojautumisessa. Avainasemassa tässä on taito luokitella tietoaineistot oikein ja käsitellä niitä luokittelun mukaisesti. Tässä tarvitaan samaa jokapäiväistä riskienarvioimisen kykyä kuin muussakin elämässä.”

Nyt pidetty tilaisuus oli palautteen perusteella onnistunut. 

Valtorin vuoden 2014 päätapahtuma, Valtorin asiakaspäivä, järjestetään syksyllä.Tarkempi ajankohta julkaistaan kevään aikana.

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun