Hyppää sisältöön

Valtorin palveluinfossa esillä kolme uutta valtion yhteistä ICT-palvelua

Valtori
Julkaisuajankohta 9.6.2016 9.14
Uutinen

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori järjesti 31.5.2016 palveluinfon, jossa oli esittelyssä ITSM-palvelu, Toimipisteen tietoliikennepalvelut ja Etäkäyttöpalvelu Kauko. Lisäksi tilaisuudessa esiteltiin Tulevaisuuden viestintäratkaisu –projektin tuloksia. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut lähes 70 osallistujaa valtionhallinnon organisaatioista.

Palvelupyyntöjen hallintajärjestelmän tuotteistus alkoi

Valtorissa on keväällä 2016 alkanut tuotteistusprojekti, jonka ensimmäisessä vaiheessa tuotteistetaan häiriön- ja palvelupyyntöjenhallintaprosessit eli ns. tiketöintijärjestelmä ja sen toiminnan vaatimat toiminnallisuudet. Tuotteistuksen myötä rakennetaan palvelu, jonka Valtorin asiakkaat voivat ottaa käyttöön omien palvelujensa hallinnointiin.

Tuotteistus valmistuu loppuvuodesta 2016 ja sen aikana valmistuvat mm. palvelun hinnoittelu- ja kustannusrakenne, arkkitehtuurimalli, palvelukuvaus, käyttöönottokonsepti ja palvelun alustava levityssuunnitelma. Ensivaiheessa tuotteistetaan häiriön- ja palvelupyyntöjen prosessi, mutta asiakkailla on mahdollisuus ottaa käyttöönsä muitakin toiminnallisuuksia.

Palvelun käyttöönotot valtionhallinnon organisaatioissa aloitetaan vuoden 2016 lopulla.

Valtori tekee kesäkuussa valtionhallinnon organisaatioille kyselyn kiinnostuksesta ottaa käyttöön uusi ITSM-palvelu. Kysely on lähetetty tietohallintojohdolle ja palveluinfon osallistujille. Tuloksia käytetään palvelun käyttöönoton suunnittelussa.

Toimipisteen tietoliikennepalveluista kaikki tietoliikenteessä tarvittava kerralla

Valtorista on myös valmistumassa käyttöönotettavaksi Toimipisteen tietoliikennepalvelut. Palvelu sisältää viraston tarvitsemat toimipisteen sisäiset langattomat ja/tai kiinteät tietoliikenneyhteydet, toimipisteen liittymän Valtion yhteisiin tietoliikennepalveluihin, VY-verkkoon sekä lähi- ja liityntäverkkojen suunnittelun ja toteutuksen sekä ylläpidon ja hallinnan.

Toimipisteen tietoliikennepalvelut liittää organisaation omat päätelaitteet, videoneuvottelulaitteet ja monitoimi- ja verkkotulostimet lähiverkkoon, vierailijoiden päätelaitteet vierailijaverkkoon ja organisaation toimipisteet internetiin sekä sisäisiin ja ulkoisiin verkkopalveluihin. 

Palvelu tukee liikkuvaa työntekoa, kun samat palvelut ja esim. tulostusmahdollisuudet ovat työntekijän käytettävissä toimipaikasta tai virastosta riippumatta kaikissa palvelua käyttävissä organisaatioissa. Lisäksi palvelu vähentää päällekkäisiä tietoliikenneratkaisuja, kun yhden kiinteistön tietoliikenneyhteydet toteutetaan keskitetysti kaikille kiinteistössä toimiville valtionhallinnon organisaatioille. 

Palvelu sisältää lähiverkkoliittymät (WLAN ja LAN) sekä liityntäverkon (WAN). Valtori vastaa tietoliikennepalveluiden suunnittelusta asiakkaan tarpeiden mukaisesti ja huolehtii, että ratkaisu on yhtenäisen tietoliikennearkkitehtuurin mukainen. Tavoitteena on, että valtaosa valtionhallinnon organisaatioista käyttää toimipisteen tietoliikennepalveluja vuoteen 2019 mennessä.

Etäkäyttöpalvelu Kauko tuo joustavuutta työskentelyyn

Tilaisuudessa oli esittelyssä myös Etäkäyttöpalvelu Kauko, joka mahdollistaa viraston työntekijöille turvallisen pääsyn viraston järjestelmiin ja palveluihin ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumatta. Palvelu sisältyy Valtorin tuottamaan Päätelaitepalvelu Valttiin.

Kauko-palvelu on käytettävissä kaikkialla, missä käyttäjän työasemassa tai laitteessa on toimiva ja riittävä internet-yhteys.  Palveluun tunnistaudutaan virkakortilla tai tekstiviestisalasanalla. Lisäksi Valtti-työasemissa on tuettu myös konevarmenne.

Keväällä Kauko-palvelua käytti kuusi valtionhallinnon organisaatiota ja käyttöönottoprojektit ovat parhaillaan menossa 11 organisaatiossa.

Jatkossa palvelu laajenee siten, että se tarjoaa etäkäyttöympäristön ulkopuolisille sovelluskehittäjille ja ylläpidolle. Toiminnallisuus on tällä hetkellä pilotointivaiheessa ja valmistuu kesän kuluessa. Lisäksi Kauko-palveluun on tulossa syksyllä mahdollisuus muodostaa etäyhteys myös mobiilipäätelaitteelta. Ensimmäiset mobiiliyhteyden pilotit alkavat kesälomien jälkeen. 

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun