Hyppää sisältöön

Valtori keskittää valtion konesaleja – päätökset säilytettävistä konesaleista elokuussa

Valtori
Julkaisuajankohta 16.6.2015 10.00
Uutinen

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori keskittää valtionhallinnon organisaatioiden käyttämiä konesaleja tulevien vuosien aikana. Saleja on määrä vähentää nykyisestä sadasta 20:een vuosien 2015–2024 aikana. Keskittäminen perustuu valtion konesalistrategian linjauksiin.

Valtori kokoaa tiedot valtionhallinnon organisaatioiden käytössä olevista konesaleista ja analysoi, mitkä konesalit säilytetään ja mistä saleista päätetään luopua. Jokaisen konesalin tila arvioidaan salista vastaavan henkilön kanssa ja määritellään, milloin on paras ajankohta siirtää palvelut uuteen konesaliin.

Säilytettäviksi konesaleiksi valitaan saleja, joissa on käytettävissä kapasiteettia, sähköä ja tilaa joustavasti ja riittävän pitkäksi ajaksi ja joissa omakustannushinnat ovat kilpailukykyiset. Lisäksi kiinnitetään huomiota mm. salien turvallisuus- ja varautumistasoon, turvattuun sähkönsaantiin, riittävään jäähdytyskapasiteettiin, ympäristöarvioon sekä kunnossa oleviin isännöinti- ja huoltopalveluihin. Myös tilasta luopumisen aiheuttamat kustannukset valtiolle ja yhteiskunnalle otetaan huomioon.

Konesalien keskittämisen jälkeen jokaisella säilytettävällä konesalilla on oma tehtävänsä sekä määritelty suhde muihin konesaliverkoston konesaleihin.

Päätökset säilytettävistä saleista elokuussa

Valtori tekee päätökset säilytettävistä saleista elokuun 2015 loppuun mennessä, jonka jälkeen säilytettäville saleille laaditaan elinkaari- ja kapasiteettisuunnitelmat.

Alasajettaville saleille laaditaan luopumissuunnitelmat syys-joulukuussa 2015. Suunnitelmassa määritellään aikataulut, jolla konesaleista luovutaan.  Luopumisajankohta on lähtökohtaisesti konesalin elinkaarien lopussa, mutta jos siirto on kokonaistaloudellisesti kannattavaa, se voidaan tehdä aikaisemminkin.

Valtorin asiakkaat saavat syksyllä 2015 Valtorin asiakasvastaavilta tiedon, millaisia muutoksia heidän käyttämiinsä konesaleihin on tulossa.  

Asiakkaat mukaan vaikuttamaan

Valtorin asiakkaat pääsevät osallistumaan säilytettävien konesalien valintaan ja kommentoimaan valtion konesaliarkkitehtuurin linjauksia elokuussa 2015 järjestettävässä tilaisuudessa.

Tilaisuus järjestetään 21.8.2015 klo 9-11 Helsingissä, Valtorin Ympyrätalon toimipisteessä (Siltasaarenkatu 18–20 A, 9. krs). Valtori julkaisee tilaisuuden ohjelman elokuussa.

Lisätietoja

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori
Tuotantojohtaja Seppo Mellas, p. 0400 504 205

Tuotevastaava Marko Altonen, p. 050 331 4641
Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi[at]valtori.fi

 

Valtionhallinnon käyttämien konesalien keskittäminen tuo suuria kustannussäästöjä valtionhallinnon ICT-kustannuksiin. Keskittämisen myötä esim. salien yksikkökustannukset alenevat, palveluiden saatavuus, jatkuvuus ja toimintavarmuus paranevat, hallintakulut alenevat ja kapasiteettia on enstistä helpompi säätää joustavasti ylös- ja alaspäin. Kesäkuussa 2015 valtionhallinnon omassa hallinnassa olevia konesaleja on 100 kpl, joissa ylläpidetään yli 5500 palvelinta. Ulkoistetuissa konesaleissa on lisäksi yli 3000 palvelinta. Näistä Valtorin vastuulle on 1.6.2015 mennessä siirtynyt yhteensä 4740 palvelinta.

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun