Hyppää sisältöön

Valtori Akatemia – yksi menestystarinoista sai arvoisensa päätöksen

Julkaisuajankohta 13.11.2018 9.45
Tiedote
Valtorin akatemialaiset

Ohjelmassa aloitti 15 nuorta

Raikas syksyinen aamu alkoi juhlallisissa tunnelmissa Helsingissä Valtorin Lintulahden toimipisteessä, kun iloinen joukko Valtori Akatemia -trainee-ohjelmaan osallistuneita kokoontui yhteen juhlimaan Akatemian onnistumista sen päätöspäivänä 31.10.2018.  Harjoittelijoiden lisäksi paikalle oli saapunut niin esimiehiä, mentoreita kuin muitakin ohjelmaan työpanoksensa antaneita.

Puoli vuotta kestänyt huikea yhteinen matka takana

Kaikki alkoi ideasta, jolla saataisiin mahdollisesti apua rekrytoinnin haasteisiin: koulutetaan itse hyvällä asenteella varustettuja innokkaita uran alkuvaiheessa olevia henkilöitä Valtorin tietoliikenne- ja pilviasiantuntijatehtäviin. Idea sai kannatusta Valtorin johdolta ja niinpä pienellä ryhmällä alettiin tuumasta toimeen suunnittelemaan Valtori Akatemia nimistä trainee-ohjelmaa.

Alku ei ollut helppoa

Tyhjästä alettiin miettiä aikatauluja ja ohjelman sisältöjä. Kuka kouluttaa? Miten saadaan Valtoria näkyväksi oikealle kohderyhmälle? Kuinka paljon Akatemian pyörittämiseen menee aikaa ja miten motivoidaan mukaan omaa henkilöstöä? Mitä kaikkia riskejä meillä voi olla vastassa ja miten niitä voidaan tunnistaa etukäteen? Valtorilla ei ole aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisesta tekemisestä. Onnistuuko tämä?

Nyt, kun Valtori Akatemia on saatu päätökseen, voin hyvillä mielin todeta, että ONNISTUI!

Valtori Akatemia keräsi noin 200 hakijaa, joista valikoitui timanttisen kova joukko vastavalmistuneita sekä jo työuralla kokeneita, uudelle uralle tähtääviä osaajia. Ohjelmassa aloitti kaikkiaan 15 nuorta, joista Valtorin tietoliikennepolulle sijoittui 8 henkilöä, Pilvipalveluihin 6 henkilöä ja Turvallisuusverkko TUVEn puolelle yksi henkilö. Näistä viidestätoista harjoittelijasta on Akatemian päätyttyä palkattu vakituisiin työsuhteisiin Valtoriin 13 nuorta asiantuntijatehtäviin.

Kokonainen nippu avaimia onnistuneeseen lopputulokseen

Ensimmäisenä avaimena onnistumiseen oli ohjelmaan osallistuneet harjoittelijat. Hyvin suunniteltu ja tehokas rekrytointikampanja yhteistyössä Duunitori Oy:n kanssa toi Valtorille toivottua näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja oppilaitoksissa – se poiki ison määrän hyviä hakijoita, joista parhaat valikoituivat mukaan.

Toisena tärkeänä avaimena: motivoituneet mentorit ja muu henkilökunta, jotka oman työnsä ohessa panostivat harjoittelijoiden työnohjaukseen sekä kouluttamiseen ja ennen kaikkea toivottivat uudet kollegat sydämellisesti tervetulleeksi taloon.

Kolmantena ja erittäin merkittävänä osana oli esimiestyö. Esimiehet tekivät paljon Akatemian onnistumisen ja työnohjauksen eteen. Kehitystä seurattiin säännöllisesti niin yksilö kuin ryhmätasolla. Yksilöiden osaamiseen suhteutettuja tehtäviä annettiin sitä mukaa, kun taidot karttuivat ja edelliset tehtävät oli saatu suoritettua. Annetut tehtävät olivat mieluimmin liian haastavia kuin helppoja – tämä edesauttoi ammatillista kehittymistä.

Neljäntenä avaimena oli projektin ohjaus ja projektin seuranta viikkotasolla. Valtori Akatemiasta ei tehty pelkästään trainee-ohjelmaa vaan se päätettiin vetää projektina, jolla on ohjausryhmä, suunnitelma ja säännöllinen seuranta. Palautetta ohjelman etenemisestä ja työtehtävistä pyydettiin viikoittain harjoittelijoilta ja palautteiden perusteella tehtiin tarvittavia toimenpiteitä.

Viidentenä avaimena olivat koulutukset, jotka valmistivat harjoittelijat työtehtävien ohessa asiantuntijarooleihin. Koulutuksia järjestettiin yhteistyössä koulutuspalveluita tarjoavien yritysten kanssa. Yhtenä merkittävänä saavutuksena koulutusten pohjalta mainittakoon suoritetut sertifikaatit, joita suoritettiin sekä pilviteknologioiden puolella että tietoliikennepuolellakin.

Tekemisen meiningillä puoli vuotta hurahti kuin siivillä. Parhaimpana onnistumisena näkisin sen, että meidän harjoittelijat pääsivät ensimmäisen kahden kuukauden aikana mukaan asiakasprojekteihin osana projektiryhmää, saivat vastuuta projekteissa, osallistuivat palveluiden ylläpito- ja päivystystehtäviin. Loppua kohden toimivat omatoimisesti kuin kuka tahansa tiimin jäsen.

Kaiken lisäksi nämä upeat ihmiset ovat tuoneet positiivista energiaa Valtoriin!

Akatemia osaksi Valtorin strategiaa

Valtori Akatemia on otettu mukaan Valtorin strategiaan ja vastaavia koulutuspolkuja tullaan järjestämään niin Valtorin omalle henkilöstölle kuin ulkoisten rekrytointien yhteydessä.

Onnistuneen Akatemia kokeilun ansiosta on Valtorissa päätetty jatkaa ohjelmaa ainakin seuraavien viiden vuoden ajan. Haluamme tätäkin kautta olla mukana vastaamassa asiakkaiden tarpeisiin tehokkaampana ja asiakassuuntautuneempana palveluiden tarjoajana.

Ylpeänä yhteisen saavutuksen johdosta ja nöyrästi kaikkia osallistuneita kiittäen

Pia Petrell, projektipäällikkö

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun