Hyppää sisältöön

Valtion yhteinen identiteetti ja käyttövaltuuksien hallinta (IdM) kiinnosti valtionhallinnon organisaatioita

Valtori
26.2.2015 16.53
Uutinen

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori järjesti 25.2.2015 asiakasinfon valtionhallinnon organisaatioille aiheesta ”Valtion yhteinen identiteettien ja käyttövaltuuksien hallinnan ratkaisu (IdM)”. Aamupäivän infoon osallistui noin 120 kuulijaa.  

Tilaisuudessa kerrottiin Valtorin asiakkaille muun muassa tulevan IdM-palvelun taustat, miksi palvelua tarvitaan ja miten organisaatiot voivat vaikuttaa lopputulokseen.

Juontajana toiminut hankintajohtaja Mikko Vuorikoski Valtorista oli iloinen runsaasta osanotosta ja IdM-palvelun herättämästä mielenkiinnosta. Hän vertasi tilaisuutta Vivaldin neljään vuodenaikaan, koska 1.3.2015 Valtori täyttää 1 vuoden, jolloin organisaatio on nähnyt kaikki vuodenajat.

Tulosalueen päällikkö Tuomo Kouhia Valtorista valotti omassa avauksessaan, mitä IdM-hankkeessa ollaan tekemässä. Hän avasi hankkeen kokonaisuutta ja kertoi myös siitä, miten organisaatiot voivat tulla mukaan asiakasyhteistyöhön ja vaikuttaa IdM-palvelun lopputulokseen.

Miten IdM-palvelu helpottaa organisaation arkea?

Kysymykseen, miten IdM-palvelulla voidaan vaikuttaa organisaation arkeen ja helpottaa käyttövaltuushallintaa, vastasi hankepäällikkö Jaana Viita Valtorista.

”Käyttövaltuushallinnan avaruudessa leijuu usein vanhoja käyttöoikeuksia ja –tunnuksia, joita ei ole poistettu – näistä muodostuu iso tietoturvariski, joka helposti realisoituu. Lisäksi organisaation käyttövaltuushallinnan ylläpitäjillä saattaa olla epäselvää, minkälaisia käyttöoikeuksia on annettu kenellekin. ”

”Muun muassa tähän edellä mainittuun ongelmaan voidaan vaikuttaa keskitetyllä ja kustannustehokkaalla IdM-palvelulla, jolloin vältytään rinnakkaisten ja asiakaskohtaisen ympäristöjen toteuttaminen ja ylläpito”, Viita kuvasi.

Riskienhallintajohtaja Kimmo Rousku Valtorista esitteli IdM-ratkaisun TOP 3 tärkeintä tietoturvallisuutta kehittävää asiaa ja valotti tietoturvallisuuden nykytilaa.

 "Mitä monimutkaisemmasta kokonaisuudesta on kysymys, sitä todennäköisemmin järjestelmässä syntyy perinteisiä ja tietoteknisiä virheitä", hän muun muassa totesi.

Rousku kertoi, että Valtiolla on tilastojen mukaan noin 4 000–5 000 eri järjestelmää käytössä. Niiden käyttöoikeuksien hallinta on jo kustannussyistäkin hyvä saada kuriin.

IdM-ratkaisun toteutuksen vaihtoehdoista ja hankkeen vaativuusmäärittelyistä kertoi järjestelmäasiantuntija Ilkka Kontio Valtorista.

Tilaisuus herätti keskustelua, jota on tarkoitus jatkaa. Keskustelun luonnolliselle jatkumiselle tarjottiin organisaatioille mahdollisuutta osallistua projektin asiakasryhmän toimintaan. Lisäksi mahdollisia kysymyksiä aiheeseen liittyen voi lähettää Valtorin sähköpostiin idm(at)valtori.fi.

>> Tilaisuuden esitysmateriaalit ja videot