Hyppää sisältöön

Testaaminen varmistaa uusien päivitysten toimivuuden ja turvallisuuden Valtti-työasemilla

Julkaisuajankohta 13.1.2022 11.23
Tiedote
Kuvituskuva.

Eikö olisi pelottavaa lähteä ajamaan uudella autolla, jonka ominaisuuksia ja toimivuutta ei ole kertaakaan testattu? Luotatko ohjaukseen tai jarruihin vaikkapa sadan kilometrin tuntivauhdissa?

Samalla lailla olisi pelottavaa tarjota valtion kymmenille tuhansille työntekijöille työasema käyttöjärjestelmällä ja sovelluksilla, joiden toimivuutta ei olisi koskaan testattu.

Emme tietenkään halua ajaa testaamattomalla autolla tai tarjota asiakkaillemme varmistamattomia työasemia. Testauksella haluamme löytää korjausta vaativia tilanteita ja poikkeamia suunnitellussa toiminnassa ennen kuin ne päätyvät käyttäjille asti. Testaaminen on käyttäjille näkymätön, mutta tärkeä osa työasemaympäristön ylläpitoa ja esimerkiksi valtionhallinnon Valtti-työaseman käyttöä. Jos olet yksi noin 300:sta Valtti -työaseman testaajasta, tahdon lausua sinulle sydämellisen kiitoksen. Olet meille tärkeä.

Odottamattomat virheet haaviin

”Kuvittele tilanne, jossa testaamaton päivitys ei toimi ja tuhansien ihmisten työnteko loppuu kuin seinään. On aina riski viedä asioita tuotantoon, jos niitä ei ole testattu”, eräs kollegani sanoi.

Testaamisen kautta todennamme, että tuotteet toimivat halutusti ennen kuin teemme päivityksiä työasemaympäristöön. Aina emme voi testata päivityksiämme niin perusteellisesti kuin toivoisimme, vaan joudumme arvioimaan kiireellisyyttä ja tarvittaessa vähentämään testaukseen käytettävää aikaa.

Työasemaympäristöömme kohdistuu ajoittain uhkia, joita hyväksikäytetään ympäri maailmaa. Tällaisessa tilanteessa toimimme nopeasti ja pyrimme varmistamaan asiakkaidemme turvallisen työskentelyn.

Testaaminen varmistaa toimivuuden ja turvallisuuden

Kuinka usein Valtin testaamisessa paljastuu asioita, joita emme halua tuotantoon?
Usein. Valttia ylläpitää joukko kokeneita Valtorin asiantuntijoita, ja vaikka tarkoituksenamme on tehdä priimaa, emme millään huomaa kaikkea. Tässä kohtaa arvokkaat testaajamme astuvat esiin. Testaajamme varmistavat kolmen eri testikierroksen aikana, että käyttämämme järjestelmät toimivat päivitysten jälkeenkin. Työaseman toimivuus ja turvallisuus ovat meille tärkeitä arvoja, sillä käyttäjämme tekevät näillä työasemilla yhteiskunnalle merkittäviä asioita.

Haluaisin kannustaa sinua osallistumaan yhteiseen hyvään – testaukseen. Organisaatiosta tai toimialasta riippumatta kuulen alan asiantuntijoilta samaa sanomaa: testaajia on vaikea sitouttaa testaamiseen, palautetta ei saada ja testaussuunnitelmista huolimatta tuotantoon päätyy päivityksiä, jotka aiheuttavat häiriötilanteita. Eikä testaajillakaan ole aina helppoa: testausaikataulu voi olla hyvinkin tiukka ja toisinaan on epäselvää, mitä pitää testata ja mihin ilmoittaa tuloksista.

Uskon, että nämä ongelmat saadaan ratkaistua, kun yhdessä tiedostetaan tavoitteemme häiriöttömästä ja turvallisesta työasemaympäristöstä ja kommunikoimme tarpeista ja huomioista selkeästi.

Me työasemaympäristöjen ylläpitäjät syyllistymme helposti teknisyyteen ja uppoudumme ”konepellin alle”. Voimme kuvitella, että suunnittelemamme muutokset toimivat kuin rasvattu, mutta todellisuudessa työaseman käyttäjän arki saattaakin takellella. Ilman palautetta ylläpitäjät kuvittelevat kaiken toimivan hyvin, vaikka todellisuus olisi jotain aivan muuta. Huomiosi testaajana ja käyttäjänä voi olla katalyytti, jonka avulla ylläpitäjät huomaavat ongelmat ja pääsevät puuttumaan niihin. Palautteesi on aina tärkeää.

Jos löysit sisältäsi orastavan testaajan, ole yhteydessä organisaatiosi tietohallintoon.

Testaajana olet mukana varmistamassa, että arkemme sujuu huomennakin.

Kirjoittaja Suvi Julkunen työskentelee Valtorissa Valtti-päätelaitepalvelun palvelukoordinaattorina. Hän on kiinnostunut tietoturvasta ja asiakaslähtöisyydestä.

Blogi Tietoturva Vastuullisuus

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun