Hyppää sisältöön

Valtion toimialuearkkitehtuuri remonttiin: hallittu asiakaskohtaisuus mahdolliseksi

Julkaisuajankohta 18.5.2020 15.10
Tiedote
Yhteiskäyttöisen ja asiakaskohtaisen tuotteistetun toimialuearkkitehtuurin toiminnot kuvattuna graafisesti.

Oikea toimialuearkkitehtuurin valinta on valtion organisaatiolle tärkeä investointi tulevaisuuteen.

Valtori uudistaa valtionhallinnon toimialuearkkitehtuuria vastaamaan joustavammin asiakasorganisaatioiden tarpeisiin: Valtorin asiakkaat voivat jatkossa valita Valtion yhteisen toimialuepalvelu Valtion AD:n ja nyt tuotteistettavana olevan asiakaskohtaisen Oma AD:n välillä. Samalla Valtorin tuotteistetut toimialariippumattomat ICT-palvelut muokataan tukemaan molempia toimialuevaihtoehtoja.

”Oikea toimialuearkkitehtuurin valinta on valtion organisaatiolle tärkeä investointi tulevaisuuteen, joka auttaa hyödyntämään valtion yhteisiä ICT-palveluja omiin tarpeisiin sopivilla tavoilla”, kokonaisarkkitehti Risto Rasimus Valtorista kertoo.

Valtorin asiakaspalvelupäälliköt auttavat valinnassa.

Yhtenäisyyttä asiakastarpeet huomioiden

Uusi arkkitehtuuriratkaisu on yhdistelmä erilaisten asiakastarpeiden toteuttamisesta ja keskittämisen hyödyistä.

”Kun arkkitehtuuri huomioi erilaiset asiakkaat ja luo mahdollisuudet tuottaa tarpeita vastaavia palveluja, se edistää samalla siirtymistä vanhoista asiakaskohtaisista palveluista uusien tuotteistettujen palvelujen piiriin ja parantaa tuotteistettujen palvelujen käyttöastetta sekä palvelukokonaisuuden yhteentoimivuutta ja tietoturvaa”, Rasimus kertoo muutoksen hyödyistä.

Pitkän aikavälin hyötynä mahdollistuu myös identiteetin- ja pääsynhallinnan uudistaminen, jossa tavoite on yhtenäistää valtionhallinnon sähköisen identiteetin hallintaa ja tehostaa käyttövaltuushallintaa.

Oma AD:n valitsevat organisaatiot eivät jää yksin toimialueympäristöjensä kanssa. Valtorin tuotteistettu palvelu takaa yhteentoimivan arkkitehtuurin, varmistetun tietoturvatason ja hyvät yhtenäiset hallintakäytännöt. Pitkällä aikavälillä yhtenäisyys tuo säästöjä – asiakaslähtöisyydestä tinkimättä.

Yhteiskäyttöisen rinnalle asiakaskohtainen ratkaisu

Toimialuevaihtoehdot sopivat erilaisiin tarpeisiin:

Valtion AD

  • yhteiskäyttöinen, kustannustehokkain ratkaisu
  • sopii monelle valtion virastolle
  • sisältää helposti käyttöön otettavat pilviominaisuudet (Azure AD ja muut Microsoftin pilvipalvelut)

Oma AD

  • yksittäisen organisaation tarpeisiin räätälöitävissä oleva ratkaisu
  • organisaatio saa oman toimialueensa, joka rakennetaan uutena tai muokataan olemassa olevasta toimialueympäristöstä
  • mahdollistaa joustavimmin oman toiminnan kehittämisen ja pilvipalveluihin siirtymisen organisaation itse valitsemilla tavoilla

Toimialue tarkoittaa joukkoa Microsoft Windows -järjestelmää käyttäviä tietokoneita, joita voidaan hallita keskitetysti Windows-palvelimilta. Toimialuearkkitehtuuri tarkoittaa tapoja, joilla eri toimialueet liittyvät toisiinsa ja muihin järjestelmiin.

Kehittäminen Tiedote

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun