Hyppää sisältöön

Valtion konesalien määrä vähenee tulevaisuudessa kahteenkymmeneen

Valtori
Julkaisuajankohta 12.5.2015 9.10
Uutinen

VAKSI-infotilaisuus 8.5.2015
Valtori järjesti perjantaina 8.5.2015 Valtion konesali- ja kapasiteettipalvelustrategian toimeenpanon infotilaisuuden valtionhallinnon organisaatioille. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut lähes 70 henkilöä.

Valtion konesali- ja kapasiteettipalvelustrategian tavoitteena on, että valtion virastoilla ja laitoksilla on käytettävissään kustannustehokkaat, tietoturvalliset, ekologiset ja arkkitehtuurin mukaiset konesali- ja kapasiteettipalvelut, jotka kattavat käyttäjien tarpeet.

Tämän saavuttamiseksi konesalien lukumäärää vähennetään vuoteen 2024 mennessä nykyisestä sadasta salista 20 kappaleeseen. Säilytettävistä konesaleista muodostetaan yhtenä kokonaisuutena toimiva tehokas, turvallinen ja ekologinen valtion konesaliverkosto, jossa jokaisella konesalilla on oma tehtävänsä sekä määritelty suhde muihin konesaliverkoston konesaleihin.  

Suunniteltavassa konesaliverkostossa valtion konesalit ja yritysten konesalit, joissa on valtion järjestelmiä, muodostavat kustannustehokkaan public–private -palvelukokonaisuuden.

Säilytettävät konesalit valitaan elo-syyskuussa

Tällä hetkellä Valtori on selvittänyt kaikki valtionhallinnon organisaatioiden käyttämät konesalit. Näistä saleista valitaan elo-syyskuuhun 2015 mennessä säilytettävät ja kehitettävät konesalit.

Säilytettäville ja kehitettäville konesaleille laaditaan elinkaari- ja kapasiteettisuunnitelma ja muille kuin säilytettäville ja kehitettäville konesaleille laaditaan luopumissuunnitelmat. Luopumisajankohta on lähtökohtaisesti konesalien elinkaarien lopussa mutta viimeistään vuonna 2020. Jos siirto on kokonaistaloudellisesti kannattavaa, se voidaan tehdä aikaisemminkin.

Valtorin asiakkailla on mahdollisuus osallistua konesalistrategian toimeenpanoon kesäkuussa 2015 järjestettävässä työpajassa. Tilaisuudessa Valtorin asiakkaat voivat vaikuttaa säilytettävien konesalien valintakriteereihin ja kommentoida konesaliarkkitehtuurin periaatteita.

Odotettavissa tuntuvia kustannussäästöjä

Tällä hetkellä valtion konesalien yksikkökustannuksissa on merkittäviä eroja ja niiden toiminta- ja tuottamismallit ovat erilaiset. Konesali- ja kapasiteettipalvelustrategian toimeenpanon on määrä yhtenäistää tuotantotapoja ja tuoda tuntuvia kustannussäästöjä valtionhallinnon ICT-kustannuksiin. Valtion käyttöpalveluissa on arvioitu olevan säästöpotentiaalia 27 miljoonaa euroa vuodessa sen jälkeen, kun Valtion konesalistrategia on käyttöönotettu kokonaisuudessaan.  

Keskittäminen myös parantaa hyödynnettävän kapasiteetin käyttöastetta, mikä alentaa yksikkökustannuksia.

Lisätietoja

Tuotantojohtaja Seppo Mellas, p. 0400 504205

Tuotevastaava Marko Altonen, p. 050 3314641

etunimi.sukunimi[at]valtori.fi

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun