Hyppää sisältöön

Työkaverina robotti: laatua ja nopeutta ARA:n korjausavustushakemusten käsittelyyn

Julkaisuajankohta 22.6.2020 10.20
Tiedote
Robotin ja ihmisen nyrkit koskettavat toisiaan.

Valtorissa on otettu tämän kevään aikana iso askel automatisoinnin suuntaan.

”Olemme kartoittaneet uusia automatisoinnin kohteita, joilla helpotamme asiakkaidemme arkea. Ohjelmistorobottien avulla voidaan hoitaa toistuvia rutiinitehtäviä ja tehostaa toimintaa, sanoo yksikönpäällikkö Timo Karppanen, joka vetää Valtorissa automatisointiin erikoistunutta yksikköä.

”Automatisointi mahdollistaa työn laadun parantamisen ja nopeuttaa työvaiheita”, kertoo järjestelmäasiantuntija Jarmo Mäntykoski, joka työskentelee robotiikan parissa Valtorissa.

Automatisoinnilla lisätään asiakastyytyväisyyttä 

Valtori hyödynsi ohjelmistorobotiikkaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:ssa, ja kehitti virastolle asiakaspilotin asunnon korjausavustushakemuksien esikäsittelyn automatisointiin. Koko käsittelyä ei automatisoitu, vaan osa hakemuksen esikäsittelystä, joka tapahtuu ennen päätöksentekoa.

Kun automatisointia hyödynnetään asunnon korjausavustushakemuksien käsittelyssä, niin hakemusten esikäsittelyä saadaan nopeutettua. 

Automatisointi lisää asiakastyytyväisyyttä: ”Robotti sai erittäin hyvän vastaanoton ARA:ssa. Siitä on paljon hyötyä korjausavustushakemusten esikäsittelytyössä”, ARA:ssa työskentelevä ylitarkastaja Kari Lappalainen kiittelee.

Tehdyn pilottihankkeen onnistunut toteutus on toiminut kimmokkeena myös kahden uuden hankkeen valmistelutyölle, Lappalainen paljastaa.

Miten robotti työskentelee ARA:ssa?

Robotin avulla helpotetaan rutiininomaisia tehtäviä ja säästetään työaikaa, jota ei mene enää tiedon hakemiseen. Robotti tarkistaa nopeasti, asuvatko samassa osoitteessa ne henkilöt, jotka hakemuksessa on ilmoitettu.

Lisäksi robotti voi lisätä kommentin tarkistuksen sisällöstä, oliko poikkeamia vai ei. Tämän jälkeen hakemus siirtyy käsittelijöiden työjonoon ja robotti voi ottaa seuraavan hakemuksen käsittelyyn. Robotti käsittelee hakemuksia niin kauan, kunnes jono on tyhjä.

Robotti ei kuitenkaan tee itse päätöstä korvausavustuksen myöntämisestä, vaan sen tekee virkailija.

Miksi robotti on tärkeä työkaveri?

Huolella suunniteltu ja kehitetty robotti jaksaa tehdä väsymättömästi ja virheettä rutiiniomaisia töitä ympäri vuorokauden. Robotti on kustannustehokkain tapa automatisoida järjestelmiä, joiden välillä ei ole ohjelmistorajapintaa.

Robotti tekee rutiinitehtäviä muutamassa minuutissa, siksi se on loistava työkaveri. Robotin avulla mahdollistetaan tuottavuus. Tylsät rutiinitehtävät jäävät vähitellen historiaan.

Tekoäly Timantti

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun