Hyppää sisältöön

Tukku elämääsi helpottavia it-vinkkejä, ole hyvä

Julkaisuajankohta 24.7.2023 10.56
Tiedote
Kuvalähde: Adobe Stock

Olemme koonneet tähän juttuun Valtorin some-kanavissa julkaistuja it-vinkkejä. Toivottavasti löydät näistä helpotusta omaan it-arkeesi. Vinkit on rakennettu Microsoft Windows -käyttöjärjestelmää silmällä pitäen.

Käteviä näppäinyhdistelmiä joka lähtöön

Saat jaettua näyttösi kahteen osaan näppäinyhdistelmällä Windows-painike + nuoli sivulle. Avoinna oleva ikkunasi siirtyy näytön oikealle tai vasemmalle puolelle riippuen siitä, kumpaan suuntaan osoittavaa nuolinäppäintä painat.

Näppäinyhdistelmällä Windows-painike + D piilotat kaikki avoinna olevat ikkunat. Piilottamalla ne pääset siirtymään työpöydällesi nopeasti. Näppäinyhdistelmän toistaminen palauttaa ikkunat alkuperäiseen tilaansa.

Näppäinyhdistelmä Shift + Window-painike + S avaa näytöllesi leikkaustilan, jossa voit määritellä kuvakaappaukseen sisältyvän alueen. Rajauksen jälkeen kuva on saatavilla leikepöydän kautta. Voit liittää leikkeen esimerkiksi Wordiin näppäinyhdistelmällä Ctrl+V.

Emojit saat nopeasti käyttöösi painamalla Windows-näppäin + piste (.). Komento avaa emojipaneelin, josta voit kopioida tarvitsemasi symbolin. 

Pari Outlook-vinkkiä 

Säästä saapunut kalenterikutsu vielä hyväksymisen jälkeen toimimalla seuraavasti: mene Outlookissa kohtaan Tiedosto > Asetukset > Sähköposti > Lähetä viestit > ota valinta pois kohdasta "Poista kokouspyynnöt ja ilmoitukset Saapuneet-kansiosta vastaamisen jälkeen”.

Näin saat juhlapyhät näkyviin Outlookin kalenteriisi: Valitse Tiedosto > Asetukset > Kalenteri. Mene kalenterin asetuksiin ja klikkaa "Lisää juhla- ja lomapäiviä kalenteriin". Valitse maat, joiden juhlapäivät haluat kalenteriisi lisätä. Viimeistele valintasi painamalla "OK".

Sujuvampaa selailua

Voit vaihtaa välilehteä pitämällä Ctrl-näppäintä alhaalla ja painamalla sarkainta toistuvasti, kunnes haluamasi välilehti on valittuna. Sen jälkeen voit vapauttaa Ctrl-näppäimen.

Uusi välilehti avautuu painamalla Ctrl + T.

Näppäinyhdistelmä Ctrl + L aktivoi selaimesi osoitekentän, johon voit kirjoittaa verkkosivun osoitteen nostamatta sormiasi näppäimistöltä. Sen jälkeen paina Enter-näppäintä ja sivu aukeaa.

Voit lähentää verkkosivua painamalla näppäimiä Ctrl ja + ja loitontaa sitä painamalla Ctrl ja -. Saat palautettua verkkosivun koon takaisin alkuperäiseksi painamalla Ctrl ja 0. 

Suljitko vahingossa välilehden selaimessa? Näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + T saat palautettua viimeksi suljetun välilehden selaimeesi ja pääset jatkamaan työskentelyä.

Lisää turvallisuutta 

Käytä salasanan sijaan salalausetta. Hyvä salalause on sinulle helppo muistaa, mutta muille vaikea arvata. Kirjoitusvirheet, murteet ja muut puhekieliset ilmaisut vaikeuttavat salalauseen arvaamista. Käytä myös erikoismerkkejä ja isoja kirjaimia.

Irrota kannettavan tietokoneen virtajohto pistorasiasta aina kun et käytä konetta.

Muistathan sammuttaa työkoneen, kun lopetat työnteon tai kun et tarvitse laitteita useampaan tuntiin. Varmista kuitenkin etukäteen, ettei laitteellesi ole tulossa tärkeää päivitystä.

Paranna saavutettavuutta

Jos mahdollista, käytä kuvankaappausten sijaan tekstimuotoisia grafiikoita ja tekstiä. Julkaisu on silloin saavutettavampi ja myös ruudunlukijaa käyttävät pääsevät käsiksi sisältöön.

Huomioi nämä asiat somessa tai tiedostoissa:   

  • Varmista, ettet käytä vain värejä tiedon esittämiseen.
  • Käytä selkeää ja yksinkertaista fonttia.
  • Huomioi riittävä kontrasti tekstin ja taustan välillä.

Voit lisätä julkaisun saavutettavuutta alt-tekstillä. Alt-teksti kertoo kuvallisissa julkaisuissa kuvan sisällön ruudunlukulaitetta käyttävälle ihmiselle. Voit lisätä alt-tekstin usein kuvallisen julkaisun asetuksista.

Seuraamalla Valtorin some-kanavia saat käytännöllisten vinkkien lisäksi paljon monipuolista it-asiaa syötteeseesi.

Valtori Twitterissä >>

Valtori Facebookissa >>

Valtori LinkedInissä >>

Valtori Instagramissa >>

Valtori YouTubessa >>
 

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun