Hyppää sisältöön

Tue yhteisen ympäristön turvallisuutta – huomioi tietoturvaohjeet päivittäisessä työssäsi

Julkaisuajankohta 8.3.2022 14.25
Tiedote
Kuvituskuva.

Jatkamalla normaalia, annettujen ohjeiden mukaista työskentelyä tuet parhaiten yhteisen IT-ympäristömme kokonaisturvallisuutta. Kansainvälisen toimintaympäristön epävarmuus voi heijastua myös digitaaliseen ympäristöön.

Jokainen IT-palveluiden käyttäjä vaikuttaa toimintaympäristömme kokonaisturvallisuuteen omalla päivittäisellä työllään. Huolellisuus, ohjeiden noudattaminen, kaikista havainnoista tai havaintoepäilyistä ilmoittaminen sekä yhteisön kesken käyty jatkuva kommunikaatio ovat arkisia keinoja, joilla ylläpidämme kokonaisturvallisuutta. 

Kokonaisturvallisuutta edistäviä huolellisen työnteon menetelmiä loppukäyttäjille ovat:

  • Noudata annettuja ohjeita työnteosta. Ohjeita noudattamalla ylläpidät ja kehität kokonaisturvallisuutta.
  • Käytä työntekoon ja siitä keskustelemiseen työnantajasi tarjoamia työvälineitä.
  • Pidä työvälineesi ja henkilökohtaiset laitteesi ajan tasalla, mukaan lukien kotisi verkkolaitteet.
  • Käytä joka palvelussa omaa salasanaa ja ota monivaiheinen tunnistaminen käyttöön, kun se on mahdollista (lisää: Kyberturvallisuuskeskuksen ohje: Salasanat haltuun).
  • Ole huolellinen vastaanottamiesi linkkien kanssa. Jos viesti edellyttää esimerkiksi salasanan vaihtoa vanhenemisen takia, käy päivittämässä tunnus tavanomaista reittiä pitkin. Älä viestissä annetun linkin kautta.
  • Varaudu hetkellisiin häiriöihin. Ethän kuormita työntekoon tarkoitettuja tietoliikenneyhteyksiä esimerkiksi jatkuvalla suoratoistopalveluiden käytöllä. Häiriötilanteissa tee ilmoitus ohjeistettua kanavaa pitkin ja odota organisaatiosi jatko-ohjeita.
  • Muista, että aivot tarvitsevat myös taukoja ja lepoa. Levänneenä työmuistikin toimii paremmin ja virheitä tulee tehtyä vähemmän.

Ilmoita toiminnallisista häiriöistä, poikkeamista ja näiden epäilyistä

Ilmoita ympäristösi ja käyttämiesi järjestelmien poikkeavasta toiminnasta tai epäilyistä niihin liittyen organisaatiosi ohjeiden mukaisesti. Järjestelmät tuntevat ammattilaiset arvioivat, mistä tapahtumassa on kysymys. Jatkotoimenpiteet toteutetaan olemassa olevien prosessien mukaisesti

Ohjeita ja prosesseja noudattava toiminta varmistaa häiriöttömimmän mahdollisen toimintaympäristön. 

Jos et ole varma miten toimia, kertaa organisaatiosi ohjeet häiriöiden ilmoittamisesta, turvallisuudesta ja tietoturvallisesta työskentelystä.

Lisätietoa:

Traficom Kyberturvallisuuskeskus – Ohjeet ja oppaat yksityishenkilöille: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/ohjeet-ja-oppaat-yksityishenkiloille
Traficom Kyberturvallisuuskeskus – Ohjeet ja oppaat organisaatioille ja yrityksille: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/ohjeet-ja-oppaat-organisaatioille-ja-yrityksille
Traficom Kyberturvallisuuskeskus – Ohjeet ja oppaat tietoturva-ammattilaisille: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/ohjeet-ja-oppaat-tietoturva-ammattilaisille
 

Tiedote Tietoturva

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun