Hyppää sisältöön

Tekniikka, osaaminen ja yhteistyö takaavat valtion IT-palvelujen toimintavarmuutta

Julkaisuajankohta 20.7.2022 9.38
Tiedote

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori varmistaa valtion IT-ympäristöjen toimintavarmuutta teknisillä suojauskeinoilla, tietoturvaosaamisella sekä aktiivisella viranomaisyhteistyöllä ja harjoitustoiminnalla. Huolellisuutta tarvitaan kaikilta IT-palvelujen käyttäjiltä.

Tietoturvallisuus ja valtionhallinnon tieto- ja viestintäteknisten palvelujen toimintavarmuus on yksi Valtorin ydintehtävistä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on mullistanut kansainvälisen turvallisuustilanteen ja esimerkiksi kyberhyökkäysuhat ovat olleet laajasti esillä.

- Jo korona aloitti muutokset toiminnassamme, kun etätyöskentelyn myötä suojausmekanismit ja etäyhteyspalvelut piti muuttaa vastaamaan uutta tilannetta ja palvelujemme käyttäjät ohjeistaa sen mukaisesti. Nyt lisähaasteita tuo kyberturvallisuustilanne. Verkkohyökkäysmenetelmät kehittyvät ja käymme jatkuvaa kilpajuoksua niiden kanssa, kertoo Valtorin turvallisuusjohtaja Hannu Naumanen.

Toimiva viranomaisyhteistyö Suomen vahvuus

Varautumista uhkatilanteisiin helpottaa se, että Suomessa viranomaisten välinen yhteistyö ja tiedonjako toimivat hyvin. Valtorin omassa toiminnassa tilannejohto-organisaatiolla on tärkeä rooli. Koko organisaatiosta voidaan koota yhteen avainasiantuntijat ratkomaan tunnistettuja haasteita.

- Olemme toteuttaneet kyberturvallisuuden harjoittelutoimintaa hyvässä yhteistyössä ja sen merkitys kasvaa tulevaisuudessa osana varautumista, Naumanen toteaa.

Turvallisuus edustettuna johtoryhmätasolla

Valtori on toteuttanut kokonaisturvallisuuden hallintaa määrämuotoisesti ja pitkäjänteisesti. Siitä esimerkkinä on saavuttamamme kattava tietoturvallisuuden hallintajärjestelmän ISO27001-sertifiointi (Kiwa), jonka viimeisin laajennus joulukuussa 2021 koski tuottamiamme tietoturvapalveluita.

Keväällä 2022 Valtorin turvallisuuteen liittyvä osaaminen ja toiminnot koottiin tulosyksiköksi ja siirrettiin johtoryhmätasolle. Uudessa Turvallisuus-tulosyksikössä tietoturva- ja kyberturvallisuuden asiantuntijat sekä häiriönhallinnan ja valvomotoiminnan roolit työskentelevät yhdessä.

Naumanen uskoo, että osaamisen keskittämisellä saavutetaan paras tulos. Johtoryhmäedustuksen kautta puolestaan vahvistetaan toiminnan jatkuvuutta ja vaikuttavuutta.

Valtori Akatemia kouluttaa uusia turvallisuuden asiantuntijoita

Syksyllä käynnistyvä trainee-ohjelma Valtori Akatemia keskittyy turvallisuuteen ja turvallisuusverkkotoimintaan. Viidettä kertaa järjestettävän ohjelman kautta Valtoriin työllistyy uusia, täsmäkoulutettuja turvallisuuden asiantuntijoita. 

Naumanen korostaa, että turvallisuuden ylläpitämiseen tarvitaan myös kaikkien Valtorin palvelujen käyttäjien panosta.

- Jokaisen IT-palvelujen käyttäjän on oltava omassa työssään huolellinen ja noudatettava ohjeita ja sovittuja käytäntöjä, hän muistuttaa.

Lisätietoa:

Turvallisuusjohtaja Hannu Naumanen,
[email protected] / p. 0295 487 697
 

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun