Hyppää sisältöön

Projektipäällikkö on näköalapaikalla kehittämässä valtion IT-projekteja

Julkaisuajankohta 16.8.2022 11.26
Tiedote
Ihmisiä kokoustamassa kokoustilassa, jossa myös videoneuvotteluyhteys muihin osallistujiin.
(Kuva: Valtori)

Valtorissa aloitetaan ja päätetään satoja IT-projekteja vuosittain. Projektien läpimenoajat vaihtelevat pääsääntöisesti kolmesta kuukaudesta vuoteen, mutta on myös usean vuoden kestäviä projekteja. 

”Projektipäällikön tärkeimpänä tehtävänä on johtaa projektit maaliin hallitusti alusta loppuun annetun budjetin ja resurssien puitteissa, laatua unohtamatta”, kertoo pitkän linjan projektipäällikkö Merja Lehtinen Valtorista. 

Projektipäällikkö Merja Lehtinen.
Merja Lehtinen on pitkänlinjan projektipäällikkö. Viimeiset seitsemän vuotta hän on työskennellyt Valtorissa. (Kuva: Valtori)

Työkokemusta projekti- tai hankepäällikön tehtävistä valtionhallinnossa hänelle on kertynyt yli 20 vuotta. Viimeiset seitsemän vuotta hän on työskennellyt Valtorissa. 

Yhteistyötä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa

Verkostoituminen on avainasemassa projektipäällikön työssä. ”Miten tärkeää onkaan kuunnella asiakasta herkällä korvalla, rakentaa siltoja toimittajakumppaneihin ja tehdä sidosryhmäyhteistyötä Valtorin sisällä”, Merja Lehtinen kiteyttää.

Sen lisäksi, että projektipäällikkö johtaa projekteja, hän antaa tukea projektissa mukana oleville työntekijöille. Talon sisällä toimiva ohjausryhmä puolestaan tukee projektipäällikköä hänen omassa työssään. 

”Työ on monipuolista eikä mikään päivä ole samanlainen. Opin joka päivä uusia asioita ja sen lisäksi saan tutustua erilaisiin ihmisiin, menetelmiin tai työkaluihin. Pidän työstäni hyvin paljon”, hän kertoo. 

Minkälainen ihminen pärjää projektipäällikkönä?

Hyvä kuuntelemisen taito ja neuvottelutaidot ovat avain asiakasprojekteissa. Asioiden oivaltaminen ja nopea reagointi edesauttavat projektin tavoitteiden saavuttamisessa. 

”Hyvä projektipäällikkö on määrätietoinen, järjestelmällinen, luova, ihmisläheinen, yhteistyökykyinen ja ratkaisukeskeinen. Tässä työssä tarvitaan paineensietokykyä sekä aikataulujen, budjetoinnin ja resurssoinnin hallintaa laatutuntemuksen lisäksi”, Merja Lehtinen kuvailee.

”Koen, että asiakas kulkee rinnallani. Meillä on yhteinen päämäärä ja tavoite valtion työntekijöinä. Minun tulee tiedostaa ja ymmärtää asiakkaan lakisääteiset velvoitteet, joiden eteen työskentelemme yhdessä projektin aikana”, hän pohtii. 

Projektin hallintamalli ohjaa työtä

Projektipäällikön työ on muuttunut vuosien varrella hallittavampaan suuntaan. Valtorilla on käytössään valtionhallinnon yleisesti käytössä oleva Leijona-projektinhallintamalli: sen ansiosta meneillään olevan projektin sijaisuus turvataan ja tuuraajalle mahdollistetaan pääsy tietoihin, joiden ansiosta hän voi viedä projektia eteenpäin.

Merja Lehtinen on vahvistanut omaa ammatillista osaamistaan vuosien varrella. Hän on sertifioitu projektipäällikkö Projektiyhdistyksen kautta. 

Valtori on tarjonnut myös mahdollisuuden kouluttautua projektiammattilaiseksi Asiantuntijasta projektipäälliköksi -koulutusohjelman kautta. Lehtinen toimi ko. koulutusohjelmassa mentorina yhdelle aktorille. Hän on toiminut mentorina myös usealle valtorilaiselle oman työnsä ohessa. 

Projektipäällikön tehtävä on monipuolinen näköalapaikka valtionhallintoon. 

Asiantuntija- ja kumppanipalvelut Kehittäminen Työntekijäkokemus Vastuullisuus

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun