Hyppää sisältöön

ICT-palvelutoimittajainfo: Kumppanihallinnalla tehostetaan yhteistyötä Valtorin ja toimittajien välillä

Julkaisuajankohta 28.5.2024 12.37
Tiedote
Kuvassa kaksi miestä ja kaksi naista, joista yhdellä on pyörä, kävelevät rinnakkain korttelin sisäpihalla.
Tilaisuus pidettiin Helsingin Lintulahdessa, ja siihen osallistui runsaslukuinen palvelutoimittajajoukko. Osa oli paikalla Teamsin välityksellä. (Kuvalähde: Valtori)

ICT-palvelutoimittajat ovat Valtorille tärkeitä yhteistyökumppaneita, ja heille järjestetään infotilaisuuksia säännöllisin väliajoin, viimeksi 23.5.2024.

Tilaisuudessa kuultiin toimitusjohtaja Marja Rantalan esitys Valtorin ajankohtaisista asioista, ohjelmapäällikkö Sanna Qvistin esitys palvelustrategian toteutuksesta sekä yksikönpäällikkö Tuomo Kouhian esitykset huhtikuun alussa perustetun Vendor Management Officen (VMO) toiminnasta ja mm. tulevista kilpailutuksista.

Marja Rantalan puheenvuorossa käytiin läpi muun muassa Valtorin strategiaa ja valtionhallinnon tuottavuusohjelmaa sekä lainsäädännön uudistamista, ns. Tori-lain muutosta. Hallitusohjelma sisältää hyvin paljon valtionhallinnon tuottavuuteen ja tehokkuuteen liittyviä tavoitteita. ”Digitalisaatio ja IT ovat mahdollisuus, joiden avulla valtionhallinto tehostuu, mutta on selvää, että IT:n pitää olla oikeasti tehokasta ja tuottavaa”, Rantala painottaa.

Valtiovarainministeriön käynnistämän valtion tuottavuusohjelman kokonaissäästötavoite vuodelle 2027 on 393 M€, josta Valtorin osuus on noin 50 M€, joka on noin 11 % Valtorin liikevaihdosta. Tavoitetta kuitenkin aikaistettiin ja Valtorin osalta tämä tarkoittaa 30 M€ säästöjä jo vuonna 2025. Tavoitteena on, että Valtorin tuottavuusprojekti ja kumppanihallinta tulevat käymään toimittajien kanssa läpi, mitä mahdollisuuksia säästötavoitteiden ratkaisemiseksi on ilman, että digitalisoitumisen hyöty samalla karkaa käsistä.

Lisäksi Marja Rantala kertoi lyhyesti Valtorin sisäiseen kehittämiseen liittyvän Valo-ohjelman tavoitteista. Palvelutoimittajille Valo-ohjelmasta tulee eniten näkymään koko organisaatiota koskevat ja läpileikkaavat prosessit ja toimintamallit sekä organisoitumismallit. Valo-ohjelmaan liittyy mm. Vendor Management Officen (VMO:n) perustaminen.

Ohjelmapäällikkö Sanna Qvist esitteli omassa puheenvuorossaan Valtorin palvelustrategian toteutusta, sen toimeenpano-ohjelmaa, palveluvalikoimaa ja palvelustrategian toteuttamista. Hän kertoi, että palvelustrategian taustalla on ollut asiakkaiden toivomus Tori- ja Tuve-palveluiden yhtenäistämisestä. Tämän avulla pyritään minimoimaan kaikki päällekkäisyydet ja yhtenäistämään prosessit. ”Valtorin tulee olla tehokas, taloudellinen ja valtionhallinnon aktiivinen kehittäjä”, hän sanoo.

Uusi yksikkö tehostaa palvelujen tuottamista

Yksikönpäällikkö Tuomo Kouhia esitteli 1.4.2024 perustetun Vendor Management Officen (VMO) toimintaa ja sen tavoitteita: hankintojen, kumppani-, sopimus- ja lisenssienhallinnan rooleja ja niiden vahvistamista. 

Hankinta-yksikön henkilöstö, hankinta-asiantuntijat, lisenssitiimi ja kumppanipäälliköt molemmilta liiketoiminta-alueilta (Tori- ja Tuve-toiminnoista) siirtyivät uuden, perustetun VMO:n yhteyteen. Keskittäminen auttaa operatiivista toimintaa ja toiminnan kehittämistä.

”Meillä on yksi organisaatio, jonka kautta palvellaan Valtorin tavoitteita ja myös ICT-palvelutoimittajille on helpompaa, kun kumppanihallinta toimii yhtenevästi”, Kouhia sanoo.

Toinen tärkeä asia, jonka hän nosti esille, liittyy julkisen hallinnon IT-hankintojen sopimusehtojen päivittämiseen tämän vuoden aikana. ”Toimittajien kannattaa aktiivisesti osallistua omien etujärjestöjensä kautta työryhmän työskentelyyn, ehdotusten kommentointiin ja valmisteluun. Juuri nyt JIT-sopimusehtoihin voidaan vaikuttaa”, Kouhia muistuttaa.

Lopuksi tilaisuudessa käytiin läpi Valtorin Tori-toimintojen kilpailutuskalenteria ja tulevia kilpailutuksia sekä Valtorin kilpailutuskalenterin mahdollista siirtymistä HILMA-palvelun yhteyteen.

Lisätietoa: 

Kehittäminen Tiedote Vastuullisuus

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun