Hyppää sisältöön

Avoimen datan päivä 5.3.2016: Julkishallinnon avointa dataa kootaan yhteen portaaliin

Valtori
4.3.2016 15.12
Uutinen

Lauantaina 5.3.2016 vietetään kansainvälistä avoimen datan päivää (http://opendataday.org/), jonka tavoitteena on edistää avoimen datan käyttöä ja osallistavaa demokratiaa.

Kaupungeissa eri puolilla maailmaa järjestetään kaikille avoimia hackathoneja* teemalla avoimen datan hyödyntäminen ja syntyneitä ideoita vaihdetaan osallistujakaupunkien välillä. 

Sanoista ”hack” ja ”marathon” muodostuva “hackathon” tarkoittaa intensiivistä lyhytkestoista tapahtumaa, jonka aikana joukko ihmisiä kokoontuvat yhteen suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteistyön voimin erilaisia ohjelmistoja tai sovelluksia.

Suomi osallistuu kansainväliseen avoimen datan päivään 4.-7.3. järjestettävällä Demokratia hackathonilla.

Valtorin avoindata.fi -palvelu kokoaa julkishallinnon avointa dataa

Valtorin tuottama Avoindata.fi -palvelu on julkishallinnon avoimen datan ja tiedon yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen.

Avoindata.fi -palveluun on koottu koko Suomen laajuisesti avoimen datan tuottajia ja se on suunnattu kaikille tahoille, jotka haluavat hyödyntää julkishallinnon tuottamaa avointa dataa. Avoindata.fi:ssä on keskimäärin 8000 istuntoa kuukaudessa ja n. 340 000 istuntoa vuodessa.

Portaali toimii myös yhteytenä Euroopan avoimen datan portaaliin (http://www.europeandataportal.eu/).

Euroopan avoimen dataportaalin tekemässä rankingissä Suomi sijoittui edelläkävijämaiden joukkoon. Paljon tietovarantoja on kuitenkin avaamatta ja datan käyttöpotentiaalit ovat käytännössä rajattomat.

Lisätietoja

https://www.avoindata.fi/

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/tilaisuus-kansalaisinfossa-avoin-data-ja-avoin-demokratia.aspx

http://opendataday.org/