Hyppää sisältöön

Päivitetyt ohjeet Kauko-etäyhteyden käyttöön – kapasiteettia nostettu

Julkaisuajankohta 29.4.2020 12.12
Tiedote

Kauko-etäyhteyttä voi nyt pitää päällä aiempaa enemmän. Videokuvaa voi käyttää palavereissa, joissa sen koetaan olevan tärkeä.

Valtori ohjeisti maaliskuussa koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen myötä valtionhallinnon työntekijöitä keventämään etäkäyttöpalvelu Kaukon käyttöä. Tuolloin etätyön määrä kolminkertaistui hetkessä. Kauko on toiminut pääsääntöisesti erittäin hyvin, ja kapasiteettia on kasvatettu jatkuvasti.

Nyt palvelun kapasiteetti on saatu nostettua sovitetulle tasolle, joka on määritelty valtiovarainministeriön päätöksen mukaiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että organisaatioiden etäkäyttöön tarkoitetuista työasemista 75 % voi käyttää Kauko-palvelua yhtä aikaa.

Suojatun etäyhteyden pitäminen päällä  

Käyttäjät voivat pitää Kauko-palvelua päällä aiempaa enemmän. Pyydämme kuitenkin edelleen välttämään suojatun etäyhteyden käyttöä silloin, kun sitä ei tarvita. Esimerkiksi suoratoistopalveluita tai streamauksia katsoessa Kauko kannattaa ottaa aina pois päältä.   

Samalla on tärkeä muistaa, että joissain tilanteissa Kaukon käyttö on välttämätöntä. Esimerkiksi palavereissa, joissa käsitellään turvaluokiteltuja asioita, kaikilla tulee olla suojattu yhteys päällä. Lisäksi osa keskeisistä palveluista toimii vain suojatun yhteyden kanssa. 

Jokainen voi siis edelleen vaikuttaa omalla toiminnallaan siihen, että Kaukon toimivuus turvataan näihin välttämättömiin tilanteisiin. 

Kaukoon kirjaudutaan edelleen tekstiviestillä (Kauko SMS), eikä toimikorttikirjautuminen ole mahdollista. SMS-kirjautuminen kuormittaa palvelua huomattavasti vähemmän. Muistathan myös sammuttaa Kaukon oikein, kun et enää tarvitse sitä.  

Kaikissa organisaatioissa Kaukoa ei voi ottaa pois päältä, mutta suurimmalla osalla se onnistuu.

Videokuvan pitäminen päällä  

Etätyötä on nyt tehty useita viikkoja. Videokuvan merkitys etäpalavereissa on kasvanut, koska se parantaa vuorovaikutusta ja helpottaa usein asioiden hoitamista.   

Aikaisemmin Valtori ohjeisti välttämään videokuvan käyttöä aina kun mahdollista. Nyt Kaukon kapasiteetti kestää sen, että videokuvaa voi käyttää niissä palavereissa, joissa sen koetaan olevan tärkeä (esim. tiimitapaamiset ja keskustelut lähijohdettavien kanssa).  

Videokuvan käyttäminen ei aiheuta kuormitusta, mikäli palaveri on sellainen, jossa osallistujat voivat olla ilman suojattua yhteyttä.  

Vinkkejä etäpalaverin kuuluvuuden parantamiseen  

Mikäli palaverissa esiintyvän henkilön äänen tai kuvan laatu on huono, kannattaa kokeilla muutamia asioita, joilla yhteyden laatua voi parantaa.  

  • Jos kaikki muut kuulevat yhden puhujan äänen heikommin, on todennäköisesti kyse puhujan tietokoneen heikosta verkkoyhteydestä. Tällöin puhujan kannattaa kokeilla yhteyden vaihtamista, jos mahdollista (esimerkiksi kodin WLANista mobiiliyhteyteen). Toinen vaihtoehto on siirtyä tietokoneen kanssa lähemmäs WLAN-laitetta.  
  • Jos vain sinä kuulet muita heikosti, mutta muilla äänen laatu on hyvä, on yhteysongelma todennäköisesti sinulla. Jos mahdollista, kokeile vaihtaa yhteyttä tai vaihtaa paikkaa.  
  • Jos käytät mobiiliyhteyttä, puhelin on hyvä sijoittaa lähelle ikkunaa. 
  • Videokuvan ottaminen pois päältä parantaa usein äänen laatua.  
  • Mikäli laatuhäiriö kestää pitkään ja se koskee kaikkia osallistujia, kannattaa tehdä häiriöilmoitus.   
  • Myös operaattoreilla on vinkkejä kuuluvuuden parantamiseen, esim. Mobiililiittymän toimivuuden parantaminen.

Muista myös vinkit turvalliseen etätyöhön.

Turvallisuusverkon asiakkaille on annettu erilliset ohjeet. 

Kauko Paikkariippumaton työ Tiedote etäyhteys

Lue ajankohtaisista aiheista teemoittain

Pysyt perillä millaiset näkökulmat ja palvelut valtionhallinnon ICT:ssä ovat pinnalla. Tutustu vaikka kaikkiin teemoihin!

Tilaa tiedotteet ja uutiskirjeet

Saat ajankohtaiset nostot sähköpostiisi ja tiedät, mitä valtionhallinnon ICT:ssä tapahtuu. Tutustu myös aiempiin uutiskirjeisiin!

Sivun alkuun